Hitüket vállalva léptek a tudomány útjára – Szegedi szakkollégiumok tudományos konferenciája

Hazai – 2023. március 22., szerda | 9:00

A szegedi szakkollégiumok éves konferenciáján a Karolina Katolikus Egyetemi, a Kaszap István Jezsuita, a Sík Sándor Piarista Egyetemi, a Szegedi Keresztény Roma és a Szent Imre Szakkollégium, valamint a Romzsa Tódor Görögkatolikus Diákotthon szakkollégistái mutatták be tudományos eredményeiket március 17-én, pénteken a Gál Ferenc Egyetemen.

A hat szegedi katolikus szakkollégium hallgatói három szekcióban ismertették kutatási területeiket és eredményeiket, amelyekkel az Országos Tudományos Diákköri Konferenciákon indulnak.

Az orvostudományi szekcióban gyógyászati és lélektani témákat, a bölcsészettudományi szekcióban média- és zenetudományi, művészeti és pedagógiai témákat érintettek, a vallástudományi szekcióban pedig a középkori római liturgia és a keleti vallások kerültek fókuszba.

A konferencia fővédnöke Dux László, a házigazda Gál Ferenc Egyetem rektora volt, aki gondolatébresztő nyitó előadásában a tudomány és a vallás viszonyát vizsgálta. Hangsúlyozta, a kereszténység többlet értékvállalást jelent minden cselekedetünkben. Ez időnként egészen nehéz kihívást jelent, és sajnos bizonyos területeken mai életünkben sem olyan egyszerű ez a kérdés – mondta a rektor, majd hozzátette, hogy a nyugati egyetemek társadalomtudományi közösségei után immár a természettudományos pályán sem záloga a gyors előmenetelnek és a karriernek a keresztény értékek vállalása, sőt ez bizonyos közösségekben kimondottan hátrányos megkülönböztetést jelent a szakmai értelmiségi életpályán.

Dux László ezután az ateista világkép és a zsidó-keresztény hagyomány különbségét vizsgálta. Előbbi az anyag öntörvényű fejlődéséről, spontán alakulásáról beszél, míg a zsidó-keresztény tanításban élesen elkülönül a Teremtő és a teremtett világ, ez utóbbi azonban vizsgálható, kutatható tudományos módszerekkel. Az ateista világképet legalább annyira nem tudják alátámasztani tudományos érvekkel, mint ahogyan a vallásos világképnek bizonyos állításai sem bizonyíthatók jelenlegi tudásunk szerint. A rektor Ulrich Walter német űrhajós szavait idézte, akit az űrből visszatérvén egy újságíró arról faggatott, hogy az űrutazás közelebb hozza vagy távolabb viszi az embert Istentől. Azt válaszolta: „Ez attól függ, kiről van szó.”

Előadása végén Albert Einstein gondolatait idézte, aki szerint

a tudás poharából az első kortyok az ateizmuséi, de a pohár alján Isten képe dereng fel.

Dux László rektor végül hangsúlyozta: a tudás erkölcsi megalapozása legalább olyan fontos feladat, mint a tudás bővítése.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegye/délmagyar.hu

Fotó: Karnok Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria