Hol lakik a Mikulás? Pécsen megmutatják

Kultúra – 2018. december 6., csütörtök | 19:10

Szent Miklós legendáját múzeumpedagógiai módszerekkel ismerhetik meg az óvodás és kisiskolás korú gyerekek a pécsi püspökségen advent folyamán.

Szent Miklós püspök alakját minden kultúra magáénak érzi, és ha kicsit különböző megvilágításból szemlélik is, az alapvető sajátosságai megőrződtek az idők során: elsősorban a gyengék és az igazságtalanságot elszenvedők védelmezője. A gyermekek mellett az eladósorban lévő lányok, valamint a tengerészek védőszentje is a 260 körül Patarában (Kis-Ázsia) született főpásztor. A legendás püspök életének több csodás epizódja is fennmaradt. A legismertebb ezek közül, amelyből képi ábrázolásai is merítenek, Miklós irgalmasságáról tesz tanúbizonyságot. Mürában (ahol később püspök lett) három fiatal lányt mentett meg attól, hogy a házasságukhoz szükséges pénzre prostitúció útján tegyenek szert.

A pécsi püspökség adventben több alkalommal várja múzeumpedagógiai foglalkozásra a különböző korú gyerekeket. Az óvodások és kisiskolások Szent Miklós alakjával ismerkedhetnek a Hol lakik a Mikulás? című foglalkozáson.

A múzeumpedagógiai módszer fontos jellemzője, hogy a gyerekek mindig többféle tevékenységben vesznek részt. A foglalkozást vezető pedagógusok a frontális ismeretközvetítés helyett inkább a beszélgetésre és a játékra helyezik a hangsúlyt. Élmény- és drámapedagógiai módszereket is alkalmaznak a tudás elmélyítése, valamint a különféle szociális kompetenciák fejlesztése céljából. A Miklós-napi foglalkozásokon a gyerekek érkezésüket követően rögtön egy szerepben találják magukat: kis manókká változnak, akik a Mikulás segítői. Szent Miklós püspök legendáját egy „bőröndszínházi” előadásból ismerik meg: a múzeumpedagógusok saját készítésű illusztrációi cserélődnek egy felnyitott bőröndben, így áll össze a történet, amely a másik emberrel vállalt sorsközösségre, egymás segítésére irányítja a gyermekek figyelmét.

Ezenkívül, ahogy a többi múzeumpedagógiai foglalkozás esetében is, a Miklós-napon is nagyon fontos szerep jut az alkotó tevékenységnek, amely szervesen kötődik a foglalkozás témájához. A résztvevő gyerekek a Manó-műhelyben cipősdobozból készítik el a Mikulás házának egy-egy szobáját, majd az egyéni alkotásokat összeillesztik, így közös munkával építik fel a házat. A foglalkozás végén azután újra szétszedik a dobozokat, hogy mindenki hazavihesse magával saját alkotását.

Ez a sokszínűség, amellett, hogy elősegíti az ismeretek elmélyítését, hozzájárul ahhoz, hogy lehetőleg minden gyermek jól érezze magát a foglalkozások során, hiszen jó eséllyel részese lehet olyan tevékenységnek, amelyben örömét leli. Az ismeretátadás mellett a foglalkozásoknak éppen az az egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a gyerekek jó élménnyel távozzanak.

A Pécsi Advent ideje alatt további ingyenes múzeumpedagógiai foglalkozások várják a különböző korú gyermekeket. Ezekről ITT találnak további információkat.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria