Horvátországban és az osztrák határnál is segítséget nyújt a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2015. szeptember 21., hétfő | 15:28

Horvátországban is segíti az úton lévő menekülteket és migránsokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szeptember 18-ától. A hétvégén három régió munkatársai és önkéntesei kapcsolódtak be a segítségnyújtásba.


A szerbiai helyszínek után horvát területen és az osztrák–magyar határ mentén kialakított gyűjtőpontnál is ellátást nyújtanak a hosszú úton elfáradt embereknek a máltai szervezet munkatársai és önkéntesei.

Győri-Dani Lajos ügyvezető alelnök körlevélben foglalta össze a hétvégi eseményeket, amelyben beszámolt arról, hogy a menekültekkel kapcsolatos tevékenységüket az utóbbi napokban jól szervezetten, ugyanakkor nagyon gyorsan változó körülmények között végezték.


A horvát hatóságok döntése után az első roham a beremendi határállomáson adott feladatot a szeretetszolgálat munkatársainak. A pécsi és kecskeméti csapat indult el a horvátországi területről a határhoz, és teljesített hosszú szolgálatot péntek éjjel. Eközben Gyékényes-Zákányra is nagyon sokan érkeztek vonattal, mintegy ezren indultak gyalog Nagykanizsára. Az állomáson maradó több száz ember ellátását a kaposváriak vállalták, a gyalogló tömeghez pedig a kanizsai csapat vitt segítséget.

Aznap Szentgotthárd volt a fő kijárat Ausztria felé, itt éjjel ötezer ember lépett ki, és kapott segítséget a Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának munkatársaitól, önkénteseitől. Eközben Győrben is dolgoztak a helyi munkatársak a pályaudvaron.


Szeptember 19-én délelőtt a csapatokat leváltották, Szentgotthárdra budapesti és siófoki munkatársak érkeztek. A korábbi roham miatt osztrák oldalon annyira feltorlódott a tömeg, hogy ide egész nap nem irányítottak menekülteket. Éjjel néhány busz érkezett, de az előző éjszaka rohama nem ismétlődött meg. Hegyeshalomba viszont nagyon sokan érkeztek, itt a Nyugat-Dunántúli Régió munkatársai voltak jelen. A pécsi csapat Beremenden várakozott hosszabb ideig tétlenül, aztán végül nekik is akadt feladatuk, de úgy tűnik, inkább Magyarbólyba kerül át a beléptetés.


Szeptember 20-án, vasárnap a budapesti munkatársak Szentgotthárdra indultak, a pécsiek pedig Magyarbólyban kezdték meg reggel a segítő szolgálatot.

Fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat, MTI

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria