Humanitárius krízis fenyegeti a Hegyi-Karabahban élő örménységet – Ferenc pápa aggodalmát fejezte ki

Kitekintő – 2022. december 18., vasárnap | 22:48

Ferenc pápa advent negyedik vasárnapján, december 18-án aggodalmát fejezte ki a Hegyi-Karabahban kialakult humanitárius helyzet miatt, miután Örményország azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy lezárta a Laçıni-folyosót, és ezáltal közel egy hete blokád alatt tartja Hegyi-Karabahot.

Ferenc pápa december 18-án az Úrangyala elimádkozása után többek között az alábbi szavakat mondta:

„Aggodalommal tölt el a dél-kaukázusi Laçıni-folyosó helyzete. Különösen aggódom a lakosság nehéz humanitárius helyzete miatt, amely a téli időszakban tovább romolhat. Kérem az összes érintettet, hogy tegyenek meg mindent a békés megoldások megtalálása érdekében, az emberek javát szem előtt tartva.”

A Szentatya aggodalma mögött az áll, hogy december 12-e óta Azerbajdzsán lezárta a Laçıni-folyosót, az egyetlen utat, amely Hegyi-Karabahot Örményországgal köti össze. A helyzet sajátossága, hogy nem katonai konfliktus jött létre, hanem

azerbajdzsáni öko-aktivisták ún. „békés demonstrációjával” zárják el a Hegyi-Karabahban élő mintegy 120 ezer örményt, köztük 30 ezer gyermeket a külvilágtól, megfosztva őket az élelmiszer-utánpótlástól, a gyógyszerektől és az alapvető szükségletektől.

A Laçıni-folyosó ugyanis az „korridor”, amely a 2020. évi háborút lezáró fegyverszünet következtében az orosz békefenntartó katonák ellenőrzése alatt az egyedüli kapcsolatot jelentette Örményországgal és ezáltal a világgal.

A beszámolók szerint az úton lévő családtagok nem tudnak hazajutni, és többeket nem tudtak eljuttatni Örményországba sem életmentő orvosi beavatkozásokra, műtétekre. A beszámolók szerint a Hegyi-Karabah gázellátását biztosító gázvezetéket is elzárta Azerbajdzsán, így néhány napra az iskolák is bezártak, jóllehet a gázszállítás az elmúlt időszakban újraindult.

Ferenc pápa vasárnap minden felet arra szólított fel, hogy találjanak „békés megoldásokat az emberek javára”.

Számos ország és nemzetközi szervezet felszólalt már az ügyben. Így az USA Külügyminisztériuma nevében Vedant Patel szóvivő-helyettes felszólította a feleket „a folyosón keresztül történő szabad mozgás mielőbbi helyreállítására, és ehhez a tárgyalásokon keresztül vezet az út.”

Az Európai Unió figyelmeztette Azerbajdzsánt, hogy az Oroszország, Örményország és Azerbajdzsán által 2022. november 9-én aláírt háromoldalú nyilatkozattal összhangban biztosítsa a szabad és biztonságos mozgást a Laçıni-folyosón.

Az örmény vallási vezetők szintén felszólaltak: Az ecsmiadzini örmény katholikosz nyilatkozatot adott ki, amelyben határozottan elítélte a Laçıni-folyosó Azerbajdzsán általi blokádját.

I. Aram, az örmény apostoli egyház kilikiai katholikosza pedig sürgette a nemzetközi közösséget, hogy minden lehetséges intézkedéssel lépjen közbe a Laçıni-folyosó újbóli megnyitása érdekében, amely Arcah egyetlen szárazföldi összeköttetése Örményországgal és a világ többi részével, és amelyet Azerbajdzsán blokkol.

„Ilyen körülmények között a karabahi örménység körében járványos betegségek és éhínség jelenhet meg.

A nemzetközi közösségnek nincs joga közömbösnek lenni és hallgatni a humanitárius és humánus törvények és elvek megsértésével szemben” – mondta a katholikosz. A katholikosz felhívását egyházközi, vallásközi és más nemzetközi szervezetekhez is eljuttatta.

Összeállította: Verestói N. Anna

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria