Húszéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány

Hazai – 2021. október 26., kedd | 13:01

Kétéves háziasszonyképzéssel indult a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) oktatási tevékenysége 1989-ben, majd tovább fejlődött, újabb és újabb lehetőségek és feladatok adódtak. 2001-ben megalakult a szervezet Iskola Alapítványa, mely két évtized alatt egy közepes méretű, az innovációt középpontba helyező, de alapértékeire ügyelő fenntartóvá vált.

Az alapítvány elmúlt húsz évének történetéről a kezdetektől aktív szerepet vállaló Győri-Daniné Szabó Mónika, az MMSZ Óbudai Technikum és Szakképző Iskola igazgatóhelyettese, valamint Thaisz Miklós, az MMSZ Iskola Alapítvány kuratóriumi elnöke írta le gondolatait.

Az Iskola Alapítvány tehát hivatalosan 2001 óta létezik, azonban az 1989-ben alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ennél is régebbi a kapcsolata az oktatással. „A rendszerváltás környékén volt egy kétéves háziasszonyképzés azoknak, akik nem akartak továbbtanulni az általános iskola után. Többek közt Vecsei Miklós és Győri-Dani Lajos – a szeretetszolgálat két későbbi alelnöke – is voltak ott osztályfőnökök. Egy idő után megszületett az ötlet, hogy kellene valamilyen további lehetőséget biztosítani ezeknek a lányoknak, ezért kísérleti jelleggel, egy budapesti szakközépiskola kihelyezett tagozatként elkezdődött egy kétéves szociálisgondozó- és ápolóképzés” – idézi fel Győri-Daniné Szabó Mónika.

„A mottónk szerint a segítségnyújtásnak a fogantatástól a foglalkoztatásig kell tartania, ebben pedig kulcsszerepe van az iskolának, amely többnyire az egyik legmeghatározóbb intézmény a települések életében. A valódi előrelépések minőségi oktatás nélkül elképzelhetetlenek, az ehhez szükséges feltételek megteremtése azonban gyakran meghaladja a helyi önkormányzatok lehetőségeit. Így volt ez Tarnabodon is, ahol a fentieket felismerve mi váltunk az iskola fenntartójává, aminek pedig mostanra számos pozitív hozadéka van a lemorzsolódás csökkenésétől a pedagógusi létszám növekedésén át az anyagi és szakmai mozgástér bővüléséig” – fogalmaz Thaisz Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Iskola Alapítvány elnöke.

A páros visszaemlékezés teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Tanóra a gyöngyösi MMSZ Károly Róbert Technikum, Szakképző Iskola és Gimnáziumban