Huszonegy indiai jezsuitát szentelnek pappá jövőre

Megszentelt élet – 2014. november 10., hétfő | 9:02

Az Asianews katolikus hírügynökség jelentése szerint – melyet a L’Osservatore Romano szombati száma is közöl – 2015-ben huszonegy jezsuita fiatalt szentelnek pappá Indiában.


A szentelendő szerzeteseknek Errol Fernandes tartott Szent Ignác-i lelkigyakorlatot, melynek során többek között a „két zászlóról” szóló témát elmélkedték végig. Ebben döntést kell hozni két lehetőség között: vagy választom a gazdagságot, a megbecsülést és a büszkeséget, vagy pedig a szegénységet, a megvetettséget és az alázatot. „Az utóbbihoz le kell mondanunk a saját énünkről, és Istent kell mindenek középpontjába állítani” – magyarázta Fernandes atya.

„Az egyház Ázsiában is számos kihívással néz szembe, többek között számaránybeli jelentéktelensége kérdésével. Főként a fiatalok számára veszély a vallások fundamentalizmusa, és ebből adódóan egy beszűkült gondolkodásmód, továbbá a fogyasztói magatartás, mely individualizmushoz és önzéshez vezet. Ezzel szemben az egyház legyen altruista, másokért élő” – hangsúlyozta.

A legújabb adatok szerint Indiában folyamatosan gyarapszik a katolikusok száma, ennek ellenére is mindössze a milliárdnyi indiai lakosság 1,6 százaléka, összesen 17,6 millió a katolikus keresztény. Indiában a lakosság általában tisztelettel tekint a katolikus egyházra, főként iskolahálózatuk, kórházi szolgálatuk és karitatív tevékenységük miatt. Az angol nyelvű, szerzetesrendek által működtetett iskolák nagyon népszerűek az indiai vezető rétegek körében, annál is inkább, mert az egyházi iskolák az indiai diákok számára nem teszik kötelezővé a szentmisére járást és a hittanórán való részvételt.

Különleges tisztelet nyilvánult meg a katolikus egyház iránt 1997-ben, Kalkuttai Teréz anya halálakor, amikor állami temetésben részesítették őt. Ilyen megbecsülés előtte csak Mahatma Gandhinak járt ki.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria