Ideiglenes fatemplom épül a Notre-Dame előtt

Kitekintő – 2019. április 18., csütörtök | 17:50

Ideiglenes fatemplomot emelnek a leégett Notre-Dame székesegyház előtti téren, amely az ima házául szolgálhat az újjáépítés idejére – mondta el Patrick Chauvet, a székesegyház rektora április 18-án, nagycsütörtökön.

Anne Hidalgo, Párizs főpolgármestere beleegyezett, hogy kölcsönadják a célra a Notre-Dame előtti tér egy részét – tette hozzá a C-News francia hírcsatornának nyilatkozó Chauvet.

Emmanuel Macron köztársasági elnök a pusztító hétfői tűzvész után elmondta: szeretné, ha öt éven belül befejeződne a katedrális újjáépítése. Szakértők nagyravágyónak tartják az államfő terveit. A Notre-Dame teljes tetőszerkezete megsemmisült a tűzben, mennyezete több helyen beszakadt, és egyik éke, a 93 méter magas huszártorony leomlott.

Franck Riester francia kulturális miniszter elmondta, hogy az ideiglenes fatemplom ötletét a szerdai találkozón is felvetették, de egyelőre nem született végleges döntés az ügyben. Az RMC rádióadónak nyilatkozó tárcavezető hozzátette: tervezik, hogy még a rekonstrukció alatt újra megnyitják a Notre-Dame-ot a látogatók előtt.

Macron és Hidalgo csütörtökön azon tűzoltók előtt tisztelgett, akik megmentették a székesegyházat a teljes pusztulástól. Több mint 400 tűzoltó küzdött a lángokkal a székesegyháznál hétfő este.

Forrás: MTI

Fotó: Thibault Camus

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria