Idén is indít a MÁV zarándokvonatot a csíksomlyói búcsúba

Külhoni – 2020. február 10., hétfő | 10:40

Idén is elindul a Székely Gyorsból és a Csíksomlyó Expresszből egyesített zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. A vonat május 29-én indul Szombathelyről, illetve Budapestről, majd június 1-jén, pünkösdhétfőn érkezik vissza – közölték a szervezők az MTI-vel.

A négynapos zarándoklat legfontosabb eseménye a csíksomlyói pünkösdi búcsú lesz, valamint a látogatás Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda 2008-ban szervezett először vonatos utazást a csíksomlyói búcsúba, 2010 óta pedig már két zarándokvonatot küld Csíksomlyóra. A szervezők ismertették: a Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul, majd Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre, a Keleti pályaudvarra. Itt összekapcsolják a Székely Gyorssal, és a két vonat együtt, „össznemzeti zarándokvonatként” indul Erdély felé.

A zarándokok a nagyváradi és kolozsvári ünnepséget követően Kalotaszegen át érkeznek Székelyföldre. 

A vonat utasai szombaton részt vesznek a csíksomlyói búcsúi szentmisén, vasárnap pedig Gyimesbe, az ezeréves határhoz zarándokolnak. Innen visszajövet bekapcsolódnak Gyimesközéplokon a Pünkösdi Forgatag magyar–székely–csángó találkozó programjaiba, és együtt emlékeznek a trianoni békediktátum száz évvel ezelőtt történt aláírására. Ezt követően átadják a Böjte Csaba ferences szerzetes gyermekotthonai javára gyűjtött adományaikat. A programot Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas énekes koncertje zárja.

A két vonaton – az előző évekhez hasonlóan – ezeregyszáz zarándok utazik majd, akiket kétszáz család lát vendégül Székelyföldön. Az idegenvezetők folyamatosan tájékoztatják a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz utasait a látnivalókról, a büfékocsikban élő autentikus magyar népzene lesz hallható.

A zarándoklat fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes.

Forrás: MTI

Fotó: YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria