Idén is lesz Görögkatolikus Tudásolimpia, ezúttal már nem csak diákoknak

Kultúra – 2018. szeptember 30., vasárnap | 16:13

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola ebben a tanévben is meghirdeti a „Görögkatolikus Tudásolimpia” című levelezős tanulmányi versenyt, melyen idén nemcsak diákok, hanem családok és nyugdíjasok is részt vehetnek.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola kilenc éve szervezi meg e szellemi megmérettetést. Kezdetben még csak idegen nyelvi tudásukról adhattak számot a diákok, mostanra viszont már 16 kategória közül választhatnak, többek között magyar, angol, német, olasz nyelvet, liturgikus ismereteket, történelmet, matematikát, valamint informatikát.

A versenyre azok a diákok jelentkezhetnek, akik a 2018/2019. tanévben 7-8., illetve 9-10. vagy 11-12. évfolyamba járnak. A vállalkozó kedvű tanulók duplán is megmérethetik magukat, hiszen a tudásolimpia két új ággal bővül: a Családi Görögkatolikus Műveltségi Versennyel, illetve a Nyugdíjasok Tudásolimpiájával.

Azt szeretnék, ha a fiatalok már ideje korán éreznék: a görögkatolikusok nagy családjába tartoznak, és tanulmányi szinten is törődünk velük a lelkiségi odafigyelés mellett. Célunk az is, hogy megismerjük a legtehetségesebb tanulókat, akiket jutalmazni tudunk, illetve további országos versenyeken indíthatunk – mondta el a főszervező, Inántsy-Pap Ágnes.

A tudásolimpián az előző tanévben több mint ezren vettek részt. A versenyzők elsősorban görögkatolikus általános, illetve középiskolák diákjai közül kerültek ki, azonban szívesen látják az egyházközségek egyéni indulóit, továbbá a nem felekezeti fenntartású intézmények diákjait is.

A verseny két új ága, a Családi Görögkatolikus Műveltségi Verseny és a Nyugdíjasok Tudásolimpiája a diákok versenyéhez hasonló lesz, azzal a különbséggel, hogy az indulóknak két ünnepkör, a karácsonyi és a húsvéti ünnepek kapcsán kell számot adniuk tudásukról. A versenyzőknek a két böjt alatt kell majd egy-egy feladatlapot kitölteniük, melyeket postai úton várnak vissza a szervezők. Az a diák, aki elindul a fiataloknak szóló tudásolimpián, a családjával közösen is megméretheti magát.

A játékszabályok több ponton is azonosak lesznek a családok és nyugdíjasok számára meghirdetett versenyben. A döntőbe a legjobb eredményt elért tíz csapat, illetve versenyző jut. A döntők a metropóliai családi nap keretében és a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán lesznek. 

A Családi Görögkatolikus Műveltségi Versenyre és a Nyugdíjasok Tudásolimpiájára hamarosan elindul a jelentkezés, ezt az egyházmegyék honlapján teszik majd közzé. A diákok versenyére 2018. szeptember 25. és október 20. között lehet jelentkezni.

A jelentkezés módja:

Egyéni jelentkező esetén: a jelentkező neve, címe, telefonszáma, évfolyama, illetve a választott tantárgy pontos megjelölésével postai úton a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola címére: 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. vagy e-mailben a tudasolimpia@szentatanaz.hu címre.

Intézményi szintű jelentkezés esetén: görögkatolikus iskolák számára részletes tájékoztatót küldenek a jelentkezés módjáról. A versenybe újonnan belépő intézményektől egy megerősítő e-mailt kérnek a versenyen való részvételi szándékról a szervezők a tudasolimpia@szentatanaz.hu címre 2018. október 20-ig.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria