Idén is megnyílt a Karitász karácsonyi vására Szegeden

Hazai – 2019. december 11., szerda | 12:22

Immár 26. alkalommal, idén is Szeged központjában nyílt meg a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász hagyományos karácsonyi vására december 9-én. A Dugonics téren található, sokak által látogatott Nagyáruház üzemeltetője a stand helyszínét ezúttal is karitatív alapon bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

A bejáratnál, mindjárt a mozgólépcsőnél tárul a látogatók szeme elé a Karitász színpompás standja, rajta megannyi karácsonyra készült ajándéktárggyal. Méltóságteljes angyalok, huncutul mosolygós manók, dekoratív díszgyertyák, varrott mintás képeslapok, szív alakú mézeskalácsok, a Szent Családot kedvesen megjelenítő betlehemek, egyedi karácsonyfadíszek és még hosszasan sorolhatnánk, mi minden vár itt azokra, akik vásárlásukkal is segíteni szeretnének a nehezebb sorsúaknak.

Az ajándéktárgyak elkészülte is a szeretetszolgálat része: hagyományosan minden ősszel az egyházmegyei Karitász Csongor téri központi irodájába hívják az önkénteseket. Ezek az alkalmak nyitottak bárki számára, aki kézügyességével (is) szívesen szolgálja a rászorulók megsegítésének ügyét. Jönnek egyetemistáktól a nagymamákig, „karitászosoktól” egészen azokig, akik az interneten lelnek rá az alkotóházra, s testvéries hangulatban szorgosan készítik az ajándéktárgyakat, egyiket a másik után. Heti egy délutánt töltenek együtt a kézműveskedők, hogy elkészítsék a vásárba szánt ajándéktárgyakat. Az alkotóházakat mindig egy megbeszélés előzi meg, Ancsa-Molnár Hajnalka irodavezető meghívására, hogy közösen gondolják át, milyen tárgyakat látnának jónak elkészíteni a Karitász által biztosított alapanyagokból. A vásárhoz hozzájárulnak vidéki plébániák önkéntesei is saját munkáikkal.

Az eladott tárgyak árát és a felajánlásokból befolyó összeget teljes egészében arra fordítják, hogy szegedi és Szeged környéki rászoruló családok számára tüzelőanyagot vásároljanak, illetve a fűtéshez járuljanak hozzá. Az elmúlt időszakban évente átlag tíz-húsz családnak sikerült segítséget nyújtani.

A vásárt Kothencz János igazgató nyitotta meg, aki kedves szavakkal invitálta az érdeklődőket, hogy ily módon is segítsék a rászorulókat támogató karitatív munkát. Az ünnepélyes alkalmat a Talentum Alapítvány közvetítése jóvoltából két, épp Szegeden tartózkodó külföldi vendég zenéje színesítette: a magyar gyökerekkel is rendelkező brazil gitártanár, Flavio Apro és a Franciaországból érkezett Floriane Perman énekes adott elő karácsonyi műveket.

A szervezők mindenkit szeretettel várnak mindennap a Nagyáruház nyitvatartási idejében december 16., hétfő estig.

Forrás: Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász

Fotó: Kiss Károly, Bartucz Katalin

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria