Igen az életre – Egyházmegyei női lelkinapot tartottak Nyíregyházán

Hazai – 2023. március 28., kedd | 17:04

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök köszöntötte a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából rendezett női lelkinap mintegy négyszáz résztvevőjét március 25-én a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban. A rendezvényen Keresztes Ilona életvédő, Prima Primissima díjas újságíró tartott előadást.

A főpásztor elmondta, hogy  Keresztes Ilona hangjával első alkalommal a Kossuth rádióban találkozott, ahol Ilona 23 éven keresztül szerkesztette a Vendég a háznál című műsort. „Ennek a műsornak a címe is utal arra, hogy a gyermek vendég a háznál, mert megszületik, gondoskodnak róla a szülei, aztán valaki »bejelentkezik« érte és elviszi. Ez az élet rendje, ezért érdemes élni” – fogalmazott a megyéspüspök, és kérte az előadót, hogy beszéljen az élet védelméről, az Istennek odaadott élet nagyságáról, öröméről, nehézségeiről és Jézusról, a szeretet forrásáról.

Keresztes Ilona újságíró – mint fogalmazott – minden reményét felülmúlta a telt ház, a négyszáz fős közönség, ami azt is mutatja, hogy az egyházmegyében erősek a nők, és fontosnak tartják, hogy a női létről gondolkodjanak.

Az előadó az élet védelmében szólt a közönséghez, és bevezetőül elmondta, hogy annak az igazságnak a kimondása, hogy az élet kezdete a fogantatás, megosztja a társadalmat. A közszolgálati műsor struktúrája, annak egyik szabálya, hogy a konszenzusos témákat tudják felvállalni, a megosztó témákat csak néha, mert a közszolgálati műsorkészítés tekintettel van mindenkire. Éppen ezért korlátozott az, hogy mikor mondhatják ki a tiszta, egyenes igazságot például a gyermek életének kezdetéről.

Keresztes Ilona éppen ezért úgy döntött, hogy a benne lévő küldetést és minden energiáját, erejét a magzati élet védelmére fordítja. Így került az EWTN Katolikus Televízióhoz, ahol életvédő műsort készített, de az rövid időn belül megszűnt a csatornánál. Jelenleg az Együtt az Életért Egyesület alelnöke. Az egyesület vezetőjével, Frivaldszky Edittel együtt határozták el, hogy ezt a témát soha többé nem bízzák másra, saját kézben tartják. Örömmel jelentette be, hogy hamarosan elindul az Egy élet című videosorozat a YouTube-on, életvédő tartalmakkal, tanúságtételekkel, szakértői beszélgetésekkel.

Az egyházmegyei női lelkinapon Keresztes Ilona két részben beszélt a jelenlévőkhöz, előadását Teréz anya imájával kezdte, amely – mint mondta – minden egyes életvédő rendezvény kezdetén elhangzik: »Uram, vezess engem a halálból az életre, a hazugságból az igazságra! Vezess engem a kétségbeesésből a reménységre, a félelemből a bizalomra! Vezess engem a gyűlöletből a szeretetre, a háborúból a békébe! Engedd, hogy béke töltse be a szívünket, a mi világunkat és az egész világmindenséget! Béke, béke, béke! Ámen.

Mert ha az anyaméhben nem lehet a gyermek biztonságban, akkor hogyan gondoljuk, hogy béke lesz a nemzetek, királyok, országok között…?” (Teréz anya)

Ezt a békét nekünk, nőknek kell megteremtenünk – fogalmazott az előadó, majd abban is erősítette a nőket, hogy beszéljenek, álljanak ki az élet védelmében: „Sajnos azt látjuk, hogy a világban össztűz alá vették a családot, a nőiséget, az önazonosságot, az emberi életet. Körülvesznek bennünket azok a propagandák, amelyeket nem tudunk kikerülni, éppen ezért nekünk az a dolgunk, hogy beszéljünk az élet védelmében, mert ha nem tesszük meg, akkor eljutunk ahhoz a ponthoz, amikor a gyermekeink már nem értik, hogy mi az igazság. Sajnos már ott tartunk, hogy a mai fiatalok egy része nem biztos abban, hogy fiú-e, vagy lány.” 

Keresztes Ilona előadásáról a teljes beszámoló ITT olvasható. 

Az előadást követően Palánki Ferenc megyéspüspök szentmisét mutatott be a társszékesegyházban. A főpásztor homíliájában egy kert képével szemléltette az életet, ahol az ember csodálatos üdvösségtörténete elkezdődött, majd elmélkedésében visszatért egy másik kerthez, ott az Isten szeretetének és az ember válaszának a története vált teljessé: Isten egy kertbe telepítette a világ gyönyörű növényeit, állatait és a teremtés koronáját, az embert. Isten nap mint nap lejárt ebbe a kertbe, és párbeszédet folytatott a barátjával, az emberrel, akit a saját képmására és hasonlatosságára teremtett. Amikor az ember bűnbe esett, akkor megtört a harmónia, és megszűnt a párbeszéd.

Az Isten kereste az embert: »Ádám, hol vagy?« És Ádám, vagyis az ember, azóta is bujdosik az Isten elől.

„Földre hullott istencseppek vagyunk, fölismerjük a hasonlóságunkat az Istennel, miként a harmat a tengerrel” – idézte Legeza József atyát a főpásztor. Isten így akar bennünket látni, hogy végre felfogjuk az üzenetét, hogy ő szeret minket, és akkor megértjük, hogy mit gondolt, tervezett rólunk, mert mindannyiunknak végtelen értéke van. Megismételhetetlenek vagyunk.

Életünk története egy csodálatos üdvösségtörténet, amely egy kertben kezdődött és egy kertben jutott teljességre: „Azon a helyen, ahol Jézust megfeszítették, volt egy kert, és a kertben egy új sír, amelybe még senkit sem helyeztek.” (Jn 19,41)

Az a temető a feltámadás helye lett, ahol az Isten szeretetének és az ember válaszának a története teljességgé vált – fogalmazott Palánki Ferenc megyéspüspök.

Palánki Ferenc szentbeszéde teljes terjedelmében ITT meghallgatható. 

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria