Imával és tettekkel – A magyar szaléziak is segítenek az ukrajnai menekülteknek

Megszentelt élet – 2022. március 17., csütörtök | 9:51

Ukrajnából február 24-e óta több mint 360 ezer menekült jött Magyarországra. A magyar Szalézi Család is részt vesz a segítségnyújtásban. Andrásfalvy János szalézi tartományfőnök levélben számolt be a szolgálatról, amit eljuttatott az ANS Nemzetközi Szalézi Hírügynökségnek is.

1. Tartományi szinten együttműködünk a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal. Kineveztem dr. Puskás Balázst a Don Bosco Szalézi Társasága menekültügyi referensének, akit elsősorban a menekult@szaleziak.hu e-mailben lehet keresni.

2. Rendházainkban, oratóriumainkban, intézményeinkben és az általunk ellátott plébániákon szálláshelyeket menekültellátásra biztosítani a tartományfőnök tudtával és engedélyével lehet. Jelenleg Kazincbarcikán, Bajóton, Péliföldszentkereszten ajánlottunk fel szálláslehetőséget, mintegy 140 helyet.

3. A déli lengyel tartománynak 4 ezer euró értékben gyorssegélyt nyújtottunk. Már több száz menekültet fogadtak be, illetve az ukrán szalézi tevékenység is hozzájuk tartozik.

4. Ukrajnából menekülőket (fiatal nigériaiakat Kijevből) fogadtunk be.

5. A szalézi munkatársak Óbudán külön is gyűjtöttek adományokat, és folytatják ezt a tevékenységet.

6. Minden szalézi mű Magyarországon folyamatosan gyűjt együttműködve a saját egyházmegyéjében a Katolikus Karitásszal. Tartós élelmiszert, gyerekholmikat, takarókat és más szükséges eszközöket gyűjtenek minden héten, amit a karitászon keresztül juttatunk el az érintett helyekre. Ebbe a gyűjtésbe a magyarországi vietnámi közösség is bekapcsolódott egy kisbusznyi adománnyal.

7. A kazincbarcikai Szalézi Szent Ferenc Gimnázium, Balajt falu (a FETE – Felzárkózó települések program keretében), valamint a kazincbarcikai karitász adományait a helyi szalézi rendház a kollégák segítségével eljuttatta az ukrán határra már korábban. Iskoláink és Don Bosco Tanodánk felkészültek az esetleges ukrajnai menekült diákok tanulmányokra és foglalkozásokra való befogadására.

„Ha a testvéri szeretet olyan, amilyennek lennie kell, akkor egynek a java mindenki java, egynek a baja mindenkinek a baja.” (Don Bosco) Segítünk, ahol tudunk: imával és tettekkel – zárja levelét a magyar szalézi tartományfőnök.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Szaléziak.hu; Szalézi Szent Ferenc Gimnázium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria