Indonézia, Kelet-Timor és Pápua Új-Guinea lehet a pápa idei úticéljai között

Kitekintő – 2020. január 22., szerda | 9:00

Yahya Cholil Staquf indonéziai muszlim vezető szerint elképzelhető, hogy Ferenc pápa 2020 szeptemberében Délkelet-Ázsiába utazik.

Yahya Cholil Staquf, aki egy 50 milliós mozgalom, a Nahdlatul Ulama vezetője, január 15-én találkozott Ferenc pápával. Mozgalma a megreformált, „emberbarát” iszlámot tűzte ki célul, és egy olyan teológiai koncepciót dolgoztak ki, amely elutasítja a kalifátus, a saría, a kafir (gyaur, hitetlen) eszméit.

Staquf az Abrahamic Faiths Initiative (Ábrahámi Vallások Kezdeményezés) találkozójára érkezett Rómába. A kezdeményezés keresztény, muszlim és zsidó vezetőket gyűjt egybe a békét és a testvériséget támogatva.

A Vatikán még nem erősítette meg az apostoli út hírét.

*

Indonéziában él a világ legnagyobb, 229 milliós muszlim népessége, a világ muszlim népességének 12 százaléka; közülük csaknem valamennyien szunniták.

Az Indonéziában élő 24 millió keresztényből 7 millióan katolikusok. VI. Pál pápa 1970-ben, II. János Pál 1989-ben látogatott el az országba – ő a katolikus többségű Kelet-Timorban is járt ugyanezen út alkalmával, valamint Pápua Új-Guineában 1984-ben. Pápua Új-Guinea lakóinak többsége keresztény, a népesség 26 százaléka katolikus.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Courtney Grogan/Catholic News Agency

Magyar Kurír
(vn)

 

Kapcsolódó fotógaléria

Agustinus Agus érsek és Yahya Cholil Staquf