Interaktív munkaerőpiaci szakszemináriumot szerveztek Miskolcon

Kishírek – 2021. május 3., hétfő | 13:43

A miskolci Romzsa Tódor Görögkatolikus Szakkollégium hallgatói három részből álló online munkaerőpiaci szakszemináriumon vettek rész áprilisban.

A programot Sélley Andrea közösségfejlesztő három fő témakör köré építette: a résztvevők először munkaerőpiaci alapfogalmakkal, összefüggésekkel – mint a munkaerő-kereslet és -kínálat, annak gazdasági, piaci jellemzői, a munkanélküliség és a magyarországi adatok –, majd a munkaerőpiacon való elhelyezkedéshez szükséges alapvető eszközökkel – az önéletrajz és a motivációs levél jellemzőivel, elvárásaival – ismerkedtek meg hallgatók; elsajátíthatták az állásinterjúk legfontosabb követelményeit. A számukra felajánlott munkakör jellemzőinek legfontosabb értékelési szempontjait alapul véve vizsgálták az egyes foglalkoztatási formákat, azok előnyeit és hátrányait; tisztázták a munkavállalók jogait és kötelezettségeit. Ismereteket szereztek a magyarországi társadalombiztosítási, adózási, bérezési és ösztönzési rendszerekről is.

A szakkollégium hallgatói szituációs gyakorlatokon foglalkoztak a munkaerőpiac pszichológiai jellemzőivel – köztük a munkavállaló és a munkáltató közti kommunikáció jellemzőivel, a motiváló és munkavégzést segítő vezető-beosztott viszony kialakításának módjával, a jó vezetővé váláshoz elengedhetetlenül szükséges főnök és vezető közti különbség megismerésével.

Az interakítv szakszeminárium a Nemzeti Tehetség Program NTP-SZKOLL-20-0003 számú „Tudás határok nélkül” című projekt keretében valósult meg.

Szöveg: Romzsa Tódor Szakkollégium

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria