Isten az orvost is gyógyítja – Csókay András a keresztény orvosok szatmárnémeti találkozóján

2018. november 19. hétfő, 19:58

Harmadik alkalommal rendezett találkozót a keresztény orvosoknak november 17-én az egyházmegyei kórház-pasztorációs iroda a szatmárnémeti püspöki palotában.

A jelenlévőket Schönberger Jenő megyéspüspök köszöntötte, kérve az orvosokat, hogy mindig egészében tekintsék a pácienst, az embert. Az Úr Jézus azt mondta annak idején az apostoloknak, hogy menjenek, kereszteljenek meg minden népet, és gyógyítsanak. Ám a gyógyítás az Úr Jézus felfogásában kicsit más, mint a mi esetünkben, ő mindig mint egészet kezelte az embert. Mikor eléje viszik a bénát, azt mondja neki: „Bízz, bocsánatot nyertek a bűneid.” „Mi könnyebb? A lelki vagy a testi gyógyítás? Neki mindkettő egyformán könnyű volt, de azt hiszem, hogy ezzel példát is adott arra, hogy a mindenkori orvosi társadalom úgy tekintsen az emberre mint teljes egészre. Nem egy eset ő, hanem egy ember, akinek fájdalmai, gondjai vannak, de azonkívül lelke is van” – fogalmazott a főpásztor.

Gáspár Annamária kórház-pasztorációs referens az előző két találkozó gyümölcseiről beszélt; Hankovszky Ferenc irodaigazgató, püspöki helynök bemutatta, mik az egyházmegye szándékai a kegyelem évében; majd Csókay András nemzetközi hírű idegsebész, agykutató tartott tanúságtétellel felérő előadást a kegyelem működéséről életében, orvosi hivatásában.

Csókay András kiemelte: a lelki bajok az igazi bajok, amelyek gyógyításában mindenkinek részt kell vennie: „Mindenkinek gyógyítóvá kell válnia! A legmagasabb szintű feladat a lélek gyógyítása: legyen a szomszédod, az ellenséged, segítened kell a gyógyulásában, részt kell vállalnod belőle. A gonosz elhiteti velünk, hogy Isten távol van. Ez egy nagy gond, mert az igazság az, hogy Isten mélyen bennünk is jelen van.” Kiemelte: a lélek hangja Krisztus halk hangja – függetlenül attól, hogy tudunk-e róla vagy sem. Nemcsak az eszünkkel tudhatjuk, de a szívünkkel is megtapasztaljuk, hogy van Isten. „Adj esélyt arra, hogy legyen kontemplációból, szemlélődésből születő, belső mély tapasztalásod. Miért fontos ez nekünk, orvosoknak is? Ahonnan a belső, mély istentapasztalat jön, onnan jön az intuíció, az ötlet, a kreatív gondolat is. Ezért is rossz szembeállítani a hitet és a tudományt” – fogalmazott az előadó.

Csókay András életének személyes történeteiből is megosztott néhányat hallgatóságával. Ezekkel arra is rámutatott, hogy a szenvedés Krisztus valóságosabb megismerésének az eszköze lehet: „Minden tapasztaláshoz szenvedésen át vezet az út. Gondoljunk a remetékre, akik mindent hátrahagytak, és elmentek csak Isten hangját keresni. A másik út a megtérés útja: oda kell csúszni-mászni ahhoz az ajtóhoz, ahol Jézus kopogtat. A tékozló fiúnak nem az a nagy érdeme, hogy rájön, hogy neki rossz, hanem hogy kitart a visszafelé vezető úton, ahol a kísértések megjelennek. A mély bűnbánat az, amely meghozza a hétköznapi misztikus tapasztalatot. A mély bűnbánat ad neked lehetőséget, hogy lejuss az egón túli valós életedbe, mert onnan jönnek az igazságok.”

Csókay András megvallotta, minden napját mély imával kezdi, és ezt ajánlotta a jelen levő orvosoknak is: „Szánd rá a napi fél órát az imádságra! A mély szemlélődésben az a cél, hogy távol kerüljenek tőled a gondolatok, hogy meghalld a benned levő Krisztus hangját. Meghallod a szeretet hangját, és jó döntéseket tudsz majd hozni. Sokszor találkozunk szenvedéssel, halállal, de úgy születik drámává a tragédia, ha van istentapasztalatod. Attól lesz valaki jó orvos, ha empátia van benne. Az empatikus orvos felveszi az előtte álló ember szenvedését, és a hívőnek itt annyi előnye van, hogy tudja, kinek a lábához rakja le a sokszor felvett szenvedést. A keresztény orvos tudja, hogy van bűnbocsánat. Isten akkor is szeret, ha akkor azt a helyzetet nem tudtuk megoldani. Le tudunk tenni mindent Krisztus lábához. A félelmet hogyan zárjuk ki, a stresszt hogyan oldjuk? Ebben is a kontemplatív hozzáállás segíthet. Nem úgy győzöm le a félelmet, hogy azt mondom, én klassz srác vagyok, nem félek, vagy jó orvos vagyok, meg tudom csinálni… Úgy győzöm le, hogy ki merem mondani, én félek. De ezzel, hogy kimondtam, távolságot vettem tőle. Ha a mély imádságot gyakorlod naponta, ha Jézusra tekintesz, azt veszed észre, hogy oldódnak a súlyos kísértéseid, és felismered, hogy Isten így is szeret téged. Azt veszed észre, hogy bár van benned félelem, de az nem uralkodik rajtad. Hagyod, hogy átjárjon a gyógyító Isten, és lejutsz abba a mélységbe, ahol az intuíció, a kreativitás, a vigasztalás van.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd