Jézus után Szűz Mária is egy félresikerült restaurálás áldozata lett Spanyolországban

Kultúra – 2020. június 26., péntek | 17:31

Újabb spanyol festmény restaurálása végződött rosszul, ezúttal egy valenciai festmény, Murillo Szűz Mária-portréja lett egy kontár áldozata.

Spanyol lapok híradása szerint Bartolomé Esteban Murillo barokk mester egy igen értékes Madonna-festménye, a Virgen Inmaculada esett egy amatőr áldozatául, akit a kép rendbehozatalával bíztak meg, ő azonban a felismerhetetlenségig leegyszerűsítette a női arcot. Az Europa Press hírügynökség június 22-én közzétette, milyen volt a kép előtte és milyen lett a kontárkodás után.

A megbízó egy magángyűjtő volt, aki előre fizetett 1200 eurót (417 ezer forint) a munkáért, és alig tért magához, amikor a teljesen elrontott festményt meglátta.

A művészeti katasztrófa okozója a híradás szerint még egy második esélyt is kapott, de ekkor sem tudott mást nyújtani, csak egy valamivel jobb gyerekrajzot.

Most egy szakembernek kell megkísérelnie a mű megmentését, erre azonban kevés a remény.

A mostani eset hasonlít egy Jézus-freskó szerencsétlen történetére, amely 2012-ben világszerte a címlapokra került. A Zaragoza tartománybeli Borja község kápolnájának 19. századi Ecce homo freskóját egy nyolcvanéves amatőr restaurátor próbálta  meg helyrehozni.

A borzalmas eredményt internetes mémek tömege tette emlékezetessé: az Ecce homo (Íme, az ember) címet sokan Ecce monóra (Íme, a majom) változtatták, mert a kontár munka eredménye a töviskoszorús Krisztus arca helyett leginkább a moncsicsi nevű plüssmajomra hasonlított.

Nem mindenki tartja viccesnek az ilyen eseteket, amelyek egyre gyakrabban előfordulnak. „Számtalanszor teszik végérvényesen tönkre a műalkotásokat ezek a képzetlen restaurátorok” – mondta a spanyol restaurátorok szövetségének (ACRE) koordinátora, María Borja Ortiz.

Szerencsésebb sorsa lett annak a Szent György-szobornak, amelyet szintén Spanyolországban csúfítottak el önjelölt restaurátorok 2018-ban, engedély nélkül. Hónapokig tartó munkával sikerült tavaly megmenteniük hivatásos restaurátoroknak a 16. századi műemlék faszobrot, amellyel az ország északkeleti Estella települése dicsekedhet.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipedia, 324.cat Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Murillo: Szeplőtelen Fogantatás (részlet)Murillo: Szeplőtelen Fogantatás (1660–1665)Az eredeti festmény, majd a két félresikerült restaurálás utáni arckép