Jonáš Jozef Maxim SU a szlovák görögkatolikus egyház új metropolitája

Kitekintő – 2023. október 27., péntek | 13:59

Ferenc pápa október 26-án Jonáš Jozef Maxim sztudita szerzetest, az ukrajnai univi lavra igumenjét eperjesi érsek-metropolitává nevezte ki. Az új érsek beiktatásáig Peter Rusnák apostoli kormányzó vezeti a főegyházmegyét. A szlovákiai görögkatolikus egyház elöljárói tisztsége azután üresedett meg, hogy 2022. április 25-én Ferenc pápa elfogadta az akkori metropolita, Jan Babják SJ lemondását.

Jonáš Jozef Maxim 1974. november 21-én született Lőcsén (ma Szlovákia területe, Léva). Érettségi után teológiát kezdett tanulni Eperjesen, majd 1994-ben ugyanitt belépett a szemináriumba. 1998-ban szentelték pappá Eperjesen, ugyanebben az évben teológiai diplomát szerzett. A Pápai Keleti Intézetben folytatta tanulmányait, ahol 2000-ben licenciát, 2017-ben doktorátust szerzett keleti egyházi tudományokból.

1998-ban szentelték pappá Eperjesen. 2001 és 2004 között az eperjesi szeminárium spirituálisa volt. 2002–2004-ben az Eperjesi Egyetem görögkatolikus teológia szakának tanára volt. 2004-ben az ukrajnai Univ sztudita lavrájába ment, ahol 2008. május 22-én tett szerzetesi örökfogadalmat. 2017-ben doktorátust szerzett keleti egyházi tudományokból. 2011-től 2020-ig a lvivi monostor, 2020-tól az univi lavra igumenje. A szlovák mellett beszél ukránul, oroszul, olaszul, angolul és franciául.

„Hálával és alázattal fogadom el ezt a megbízatást, mely Ferenc pápának a szlovákiai görögkatolikusok iránti szeretetének jele. Köszönöm Peter Rusnák püspök atyának, hogy a sede vacante időszakban vezette a főegyházmegyét, és minden papnak, szolgálattevőnek, hívőnek, aki munkájával és imáival segítette őt. Köszönetet mondok Cyril Vasiľ és Milan Lach püspök atyáknak, a nyugalmazott püspököknek, a kassai, pozsonyi és eperjesi egyházmegyék híveinek hitükért. Kérek mindenkit, hogy imádkozzon értem!

Elhagyom a szerzetesi közösséget Ukrajnában, és visszatérek hazámba, hogy folytathassam azt a munkát, amit elődeim elkezdtek. Úgy érzem magam, mint egy apa, aki sokéves külföldi munka után hazatér szeretteihez, hogy együtt örüljön sikereiknek, vigaszt nyújtson nekik bánatukban, és a Szentlélek szavát meghallva társuk legyek az istenkeresésben. Kinevezésem váratlanul ért, igumeni teendőim közepette. Az utódom kiválasztása és a feladatok átadása némi időbe fog telni, addig is áldásomat küldöm rátok a háború sújtotta Ukrajnából. Imádkozzatok értem és az ukrán népért!”

Az eperjesi apostoli kormányzó, Peter Rusnák közleményben adott hálát az új metropolita kinevezéséért.

„Köszönöm Ferenc pápának, hogy véget ért a várakozás, és Jonáš Jozef Maxim személyében újra van érsek-metropolitánk, akivel újult erővel folytatjuk utunkat az Úr felé. Szívből gratulálok neki, és Isten bőséges áldását kérem munkájára, hogy sajátjogú metropolitai egyházunkat bölcsen, szeretettel, igazságosan és Isten kegyelmével vezesse. Szeretettel köszöntöm őt a püspökök között, és várom, hogy együtt dolgozhassunk. Személyében valóban jó pásztort kaptunk az Úrtól, ezért kérek mindenkit, hogy örüljön és legyen hálás a kinevezéséért, egyben imádkozzon érte.”

2008 elején fontos változások történtek a szlovákiai görögkatolikus egyház életében. Addig a bizánci rítusú katolikusok számára két önálló struktúra létezett, nevezetesen az Eperjesi Egyházmegye és a Kassai Exarchátus.

XVI. Benedek pápa döntése értelmében az Eperjesi Egyházmegyét érsekségi rangra emelték és metropolitai székhellyé tették, a Kassai Exarchátust pedig egyházmegyei rangra emelték, és az akkor megalapított Pozsonyi Egyházmegyével együtt az újonnan létrehozott metropóliának rendelték alá. Így a szlovákiai görögkatolikus egyház megkapta a sajátjogú metropolitai egyház státuszát, amely önálló egyházi közösséget jelent saját rítussal, azaz saját liturgikus, lelkiségi, teológiai örökséggel és egyházi előírásokkal.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Vatican News szlovák nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

Fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye