Jubileumsorozattal ünnepelt a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium

Hazai – 2023. május 25., csütörtök | 14:46

A 2022–23-as tanévben jubileumok sorát ünnepelte a gyulai Karácsonyi János Katolikus Gimnázium: 130 éve kelt az alapítólevél a gimnázium létrehozására, 120 éve indult meg az oktatás a gyulai Római Katolikus Főgimnáziumban, 80 éve vette fel az intézmény a tudós pap, Karácsonyi János nevét, és három évtizede, hogy újra megnyitotta kapuit a katolikus iskola Gyulán.

Az oktatási intézmény többek között jubileumi jótékonysági bállal, nagyszabású iskolatörténeti kiállítással, valamint több száz fellépő műsorával tarkított Alma Mater Gálával ünnepelt a négy évforduló jegyében.

A Gyulai Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium egyesített intézménye egy gimnáziumból, három általános iskolából, három óvodából és egy kollégiumból áll. Az anyaintézmény, a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium tekintélyes múltjának megünnepléséből mind a nyolc intézményegység kivette részét.

A Karácsonyi János Katolikus Iskola Alapítvány februárban jótékonysági bált szervezett, a szülők összefogásának köszönhetően akkor 732 ezer forinttal gyarapodott az alapítvány számlája, amit a kuratórium célzottan a talentumok kibontakoztatására és közösségi programok finanszírozására fordít.

A többszörös jubileum alkalmat addott a visszatekintésre. A több mint egy évszázadot bemutató, színvonalas tárlaton az összes fellelt kordokumentum eredeti: megtekinthető többek között az első pecsét 1903-ból, valamint korabeli értesítők, érettségi bizonyítványok, naplók, évkönyvek. A gazdag anyagot színesíti számos, a kezdetektől napjainkig készült fotográfia.

A gimnázium építésére voltkozó, 130 évvel ezelőtti alapítólevél Wenckheim Krisztina nevéhez fűződik, így Bengery Zsoltné intézményvezető nagy szeretettel fogadta a Wenckheim család tagjait is a kiállítás megnyitásán. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Lipcsei Imre, az egyházmegyei Szent Gellért Katolikus Iskolai Főhatóság főigazgatója, Petróczki Zoltán és Petróczki Zoltánné, az iskola korábbi igazgatói, valamint Kovács Péter esperes plébános, Balogh Ottó káplán és Karsai Károly állandó diakónus is.

Az évfordulók alkalmából Hollósiné Mancz Fatime Nóra képzőművész egy Wenckheim Krisztináról készült portrét adományozott az intézménynek. Az alkotást a megnyitó keretében leplezték le. Az iskolatörténeti tárlat a tanév végéig tekinthető meg a gimnázium épületében.

A jubileumi rendezvénysorozat zárásaként az óvodások, általános iskolások, gimnazisták és pedagógusok közös műsort adtak a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központban. A nagy ívű repertoárban megannyi ének, zene, tánc, jelenet és paródia váltotta egymást.

Bengery Zsoltné intézményvezető kiemelte: az oktatási intézmény jubileumi tanéve lehetőséget adott a számadásra az elmúlt 130, illetve 30 esztendőről. A gazdag múltba való betekintés pedig ösztönző erő ahhoz, hogy méltók legyenek elődeikhez.

Forrás: Oláh Szabolcs/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Ábrahám Attila és Rusznyák Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria