Júniusban a Szentatya is megnézi a torinói leplet

Kitekintő – 2015. március 27., péntek | 16:34

Ferenc pápa június 21–22-én látogatást tesz Torinóban Jézus halotti leplének közszemlére tétele alkalmából. A pápai út részletes programját március 25-én ismertette a Vatikán Sajtótermében Cesare Nosiglia torinói érsek, a halotti lepel pápai őrzője – közli a Vatikáni Rádió.


A leplet április 19. és június 24. között helyezik közszemlére a helyi székesegyházban Bosco Szent János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából. Az eseményt elsősorban a fiataloknak és a szenvedőknek szentelik.

A pápa június 21-én, vasárnap 8 órakor érkezik meg Torino nemzetközi repülőterére. Ezután kocsival a királyi palota előtti térre érkezik, majd a Rebaudengo téren átszáll a nyitott autóra. 8.30-kor a királyi palota előtti Piazzetta Realén egy munkásnő, egy mezőgazdasági dolgozó és egy vállalkozó köszöntik a pápát. A Szentatya beszédet mond, és a találkozót követően felkeresi a székesegyházat.

9.15-től a torinói lepel előtt imádkozik, majd rövid időre megáll Boldog Pier Giorgio Frassati (olasz katolikus társadalmi aktivista, domonkos világi rendi) oltáránál. 10 órakor elhagyja a székesegyházat, és a város egyik központi terére, a Piazza Vittorióra megy. Ott 10.45-től koncelebrált szentmisét mutat be, homíliát mond, majd elimádkozza az Úrangyala imádságot. A szentmisét követően Ferenc pápa autóval a torinói érsekségre indul. Az odavezető úton a torinói katonai akadémia növendékei állnak díszsorfalat.

13 órakor a pápa együtt ebédel a Ferrante Aporti nevű fiatalkorúak börtöne fogvatartottaival, néhány bevándorlóval és hajléktalannal, valamint egy cigány családdal. 14.30-kor a Szentatya elhagyja az érsekséget, és a Vigasztaló Szűzanya-kegyhelyre látogat, ahol rövid imát mond, majd a Segítő Szűz Mária-bazilikába megy, ahol 15 órakor találkozik a szalézi atyákkal és a Segítő Szűz Mária leányaival (Don Bosco nővérek). A bazilika előtti téren Ferenc pápa köszönti a szalézi oratóriumok fiatal nevelőit és animátorait, majd beszédet mond.

16 órakor a pápa autóval a Cottolengo kórházba megy, az intézmény templomában betegekkel és fogyatékossággal élőkkel találkozik, majd beszédet mond. 17.30-kor, a betegekkel való találkozó után Ferenc pápa a Cottolengo kórházból autóval a Vittorio térre érkezik, ahol 18 órától gyerekekkel és fiatalokkal találkozik, akik köszöntik őt, és néhány kérdéssel fordulnak hozzá. A pápa beszédet mond, majd a találkozót követően visszatér az érsekségre.

Június 22-én, hétfőn 9 órakor a torinói valdi (valdens) templomban Paolo Ribet és Eugenio Bernardini lelkészek köszöntik a pápát, aki ezt követően beszédet mond. Ezután a Szentatya a szomszédos teremben egy küldöttséggel találkozik. 10.15-kor a pápa visszatér az érsekségre, ahol teljesen zárt körben találkozik néhány rokonával (a Bergoglio család piemonti eredetű). Ferenc pápa a kápolnában szentmisét celebrál számukra, majd velük ebédel az érsekségen.

16.30-kor, mielőtt elhagyná az érsekséget, a pápa találkozik a Torinói Lepel Bizottság tagjaival, illetve a látogatás szervezőivel és támogatóival. A félórás találkozót követően a Szentatya autóval a torinói nemzetközi repülőtérre indul, útja során az Estate Ragazzi elnevezésű nyári táborok fiataljai köszöntik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria