Kánoni látogatás zajlott Kántorjánosi görögkatolikus közösségeiben

Kishírek – 2023. március 31., péntek | 14:15

Március 23. és 26. között kánoni vizitáció keretében látogatott el Szocska A. Ábel megyéspüspök Kántorjánosi két görögkatolikus közösségébe.

A csütörtöki napon a Jármi-Papos-Őr Általános Iskola Őri Bibó István Tagintézményébe látogatott el a megyéspüspök, ahol Kerezsi János parókus hittanórát tart. Itt beszélgetett Kövendy Zsolt intézményvezetővel és Pócsi Sándorné tagintézményvezetővel. Az iskola megtekintése után megnézte a római katolikus kápolnát, ahol János atya minden második héten liturgiát végez. Majd a Kántorjánosi görögkatolikus templomban imaórát végeztek a helyi hívekkel. Ezután meglátogatták a település polgármesterét, Péter Zoltánt, akivel átbeszélték a görögkatolikus egyházzal való együttműködés lehetőségeit, formáit, megvalósulásait. Ezt követően a helyi óvodához mentek, ahol bepillantást nyerhetett a gyerekek mindennapi életébe. Majd az intézményvezető, Rácz Istvánné mutatta be az óvodát a püspöknek. Délután a református általános iskolában az intézményvezetővel, Kásáné Urbán Andreával és a két helyi lelkésszel, Sinkó-Páricsi Babettel és Csonka Józseffel beszélgetett Szocska A. Ábel, akik egy nemes feladatra kérték fel: az iskolában tanuló gyerekekkel fát ültetett az iskola udvarán.

A következő napon a Nyíregyházi Egyházmegye négy munkatársa érkezett, hogy az egyházközség papírmunkáját ellenőrizzék, délután a főpásztor meglátogatta az egyházközség híveit, majd öt órától részt vett az előszenteltek liturgiáján.

Szombaton a cigány templomnál gyűltek össze a hívek, a szertartás végén beiktatták a cigány egyházközség új képviselőtestületének tagjait. A Tudás Házában (a közös ebéd után) püspök atya és helynök atya ünnepélyes testületi ülést tartott az újonnan megválasztott testületi tagokkal, majd János atyáékat látogatta meg hazamenetele előtt.

Vasárnap utrenye után a püspöki Szent Liturgián Ábel atya beiktatta az új képviselőtestületi tagokat. A liturgia után az óvodában látták vendégül a megjelenteket.

Forrás és fotó: Nyíregyházi Egyházmegye / Kerezsiné Polyák Krisztina

 

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria