Kármelhegyi Boldogasszony ünnepe Nyíribronyban

Kishírek – 2019. július 24., szerda | 14:59

A Világban Élő Karmeliták a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Főplébánián működő csoportja látogatott el a Nyíribronyba július 16-án, a község Avilai Szent Teréz-kápolnájának ünnepén, Kármelhegyi Boldogasszony napján.

A baktalórántházi egyházközséghez tartozó Nyíribronyban Lázár István plébános köszöntötte a vendégeket és a helyi híveket.

A csoport vezetője, Zsatkuné Szabó Mónika elmondta: örömére szolgált, hogy rátaláltak a nyíribronyi kápolnára, amely védőszentje – Avilai Szent Teréz egyháztanító, a sarutlan kármelita rend új alapítója – által erősen kötődik a kármelitákhoz. A közösségvezető kifejtette: Kármelhegyi Boldogasszony búcsúját főként az ország nyugati részein és a fővárosban ünneplik; a keleti térségben kevés világban élő kármelita van jelen.

A csoportvezető arról is beszélt, hogy a Nagyboldogasszonyról elnevezett Világban Élő Kármelita közösség egy évvel ezelőtt alakult Nyíregyházán; tagjai minden hónap első péntekén együtt imádkoznak. Az öt tag közül hárman öltöztek be. Már több mint negyvenen vették fel a skapulárét.

Vörös András kármelita provinciális megfogalmazása szerint: „A mi karizmánk az, hogy Isten és a lélek barátságát segítsük, tanítsuk. A lelkeket vezessük, imádkozunk, Istenre figyelünk, és jelenlétében segítjük az embereket.”

Zsatkuné Mónika Nyíribronyban elmondta: a skapuláré felvételével védelmet, erőt és szabadságot kapunk. Általa önmagunk lehetünk, olyanok, ami Isten szívének kedves. Aki felveszi a vállruhát, szövetséget köt a boldogságos Szűz Máriával, és ezentúl fontosabb lesz számára az imádság, az Istennel való kapcsolat, és az, hogy a lelki úton minél előrébb, minél közelebb jussunk az örök boldogság felé.

A nyíregyháziak imaszándékgyűjtőt hoztak ajándékba, amelybe a hívek belehelyezhetik kéréseiket. A helyi egyházközségben imahálót szeretnének létrehozni. Ezzel kapcsolatban a kiemelték: fontos, hogy egymást hordozzuk imáinkban, és egyesüljünk lélekben is.

A szentmisét agapé követte: kötetlen beszélgetés során a helyiek még jobban megismerhették a kármelita csoportot. Vitális Ferencné polgármester örömét fejezte ki, hogy az 1180 lelkes Nyíribrony e különleges esemény színhelye lehetett.

Szöveg és fotó: Némethné Csubák Éva

Forrás: Debrecen-Nyregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria