Kárpát-medencei testvérszervezeteit látta vendégül a KÉSZ

Hazai – 2015. február 23., hétfő | 12:37

Stratégiaalkotó hétvégét tartott a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Kárpát-medencei testvérszervezeteivel február 20–22. között Budapesten – tájékoztat Lukácsi Katalin a szövetség nevében.

A tanácskozásra a Kárpát-medence négy országából érkeztek a keresztény értelmiségi szervezetek képviselői. Délvidékről a Keresztény Értelmiségi Kör (KÉK), Erdélyből a kolozsvári főesperesség, Felvidékről a kassai Szent Gellért Pasztorációs és Oktató Központ (POK), Kárpátaljáról a Beregszászi Római Katolikus Egyházközség részéről érkeztek résztvevők, Partiumból pedig Merlás Tibor atya, korábbi szatmárnémeti plébános volt jelen. Az anyaországot a KÉSZ kibővített elnöksége képviselte.

A KÉSZ létrejötte óta keresi a kapcsolatot az elszakított nemzetrészek keresztény civil közösségeivel, amivel a nemzeti egység megteremtését és a keresztény evangelizáció erősítését szeretné szolgálni. E törekvés jegyében született testvérszervezeti megállapodás 2011-ben a KÉK-kel, amely 2014 szeptemberében négyoldalú megállapodássá bővült. Az elmúlt ősszel ugyanis a szórványban élő magyarság részéről az Erasmus-Akadémia (ERAK), az elszakított országrészekből a POK és a KÉK, valamint a KÉSZ együttműködési megállapodást kötött egymással. A történelmi szövetség a mostani munkahétvégén tovább bővült a kárpátaljai és az erdélyi magyarság képviselőivel.

A háromnapos megbeszélés első napján a külhoni közösségek mutatkoztak be. Történelmükről, tevékenységükről adtak részletes képet, különös tekintettel a magyarság kisebbségi helyzetét illetően. A második nap az intenzív munkáé, a stratégiatervezésé volt. A közösségek képviselői számba vették aggodalmaikat és reményeiket, amelynek eredményeképpen kirajzolódtak az együttműködés és a közös munka prioritásai és a szervezetek erőforrásai. A harmadik napon a tanulságok összegzése történt meg. Osztie Zoltán, a KÉSZ elnöke ismertette azokat a konkrét programterveket, amelyek már az együttműködés kibontakozását jelentik. Ezek közül az első megvalósuló rendezvény a mariazelli zarándoklat április végén, amelyet a kereszténység erősödéséért és a nemzet egységéért ajánlanak majd fel.

A hivatalos programon túl a hétvége részét alkotta a kötetlen beszélgetés, melynek során a közösségek képviselői személyesen is megismerhették egymást. A stratégiaalkotó munkát lezáró szentmisén Kovács Sándor kolozsvári főesperes Ferenc pápa nagyböjti üzenetét idézve foglalta össze a keresztény értelmiség közös feladatát: „Erősítsétek meg a szíveteket!”

Fotó: KÉSZ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria