Katolikus iskoláknak „otthont adó” települések polgármestereivel találkozott az egri érsek

Hazai – 2018. augusztus 23., csütörtök | 16:21

Az Egri Főegyházmegyében működő katolikus iskoláknak „otthont adó” települések polgármestereivel találkozott Ternyák Csaba egri érsek augusztus 21-én az Egri Érseki Palota Turisztikai és Látogatóközpontban.


A vendégeket az Egri Érseki Fiúkórus előadása után Juhász Ferenc, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság (EKIF) elnöke köszöntötte. Az EKIF-igazgató elmondta, hogy az Egri Főegyházmegyében negyvenhét településen működik egyházi iskola. Ez az első alkalom, hogy találkozóra hívták az érintett polgármestereket, mert az iskolák működésében fontos szerepet játszik a településvezetők személye is. Az Egyház velük együttműködve tudja elérni, hogy a nevelési-oktatási intézmények megfelelően töltsék be szerepüket.


Ternyák Csaba érsek megköszönte a polgármestereknek, hogy elfogadták a meghívást, s hogy együtt gondolkodnak a keresztény kultúráról, mivel nagy igény mutatkozik a társadalomban arra, hogy ez a kultúra egyre élőbb legyen. A főpásztor elmondta, amikor az Egri Főegyházmegye átvette az iskolákat, akkor egy olyan úton indultak el, melynek célja a keresztény kultúra élettel való megtöltése. A visszajelzések azt igazolják, hogy ez helyes döntés volt. Eddig nem lehetett hallani arról, hogy valaki megbánta ezt.


Ternyák Csaba hangsúlyozta, a keresztény kultúra a keresztény emberek hitén, vallásgyakorlásán, tanúságtételén; a keresztények életén alapul. Szükséges, hogy támogassuk azokat a fiatalokat, akik keresztény nevelést kaptak, mivel enélkül a keresztény kultúra üres váz marad. A keresztény kultúra több mint a műemlékek, műtárgyak köre. Ezeket az épületeket meg lehet tölteni más tartalommal is. Így volt ez a kommunizmus idején is, mikor a látogatóközpont épületében borgazdasági kombinát működött.


A főpásztor elmondta azt is, hogy a Katolikus Egyház és az Egri Főegyházmegye elkötelezte magát, hogy ha igény mutatkozik, újabb oktatási intézményeket vesz át. Így történik ez most Fegyverneken, ahol a 2018/19-es tanévtől az általános iskola egyházi fenntartásban fog működni. Ternyák Csaba kitért arra is, hogy a főegyházmegye is bekapcsolódott az óvodaprogramba, melynek keretében minden olyan településen, ahol katolikus iskola működik, kész átvenni az óvodát is. A főpásztor hangsúlyozta: „Az a partnerség, amely az egyházmegye és a települések között létrejött, feljogosít, hogy bizalommal tekintsünk a jövőbe.”

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria