Katolikus kutatóközpont létesült a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen

Hazai – 2020. szeptember 3., csütörtök | 18:51

Megnyílt a Szent II. János Pál pápa nevét viselő kutatóközpont a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen Frivaldszky János külügyi és tudományszervezési rektorhelyettes vezetésével.

A kutatóközpont keretében a Viktor Frankl Kutatóintézet élére az eddig Liechtensteinben működő Alexander Batthyány filozófust, a Viktor E. Frankl által alapított logoterápia, a pszichológiatörténet és a filozófiai antropológia világszinten kiemelkedő professzorát, a Gazdaságfejlesztés- és Kisvállalkozás-kutatási és Továbbképző Intézet élére Csath Magdolna professzor asszonyt, a keresztény filozófiai kutatás vezetésére Sárkány Péter professzort nevezték ki.

Emellett tíz kutatószekcióban folyik majd tudományos munka, melynek során kifejezetten katolikus szemszögből, a katolikus szent tudományok perspektívájából elemzik a Katolikus Egyház morális és társadalmi tanítását a következő területeken: egyháztörténelem, középkori misztika; filozófia–keresztény antropológia; házasság és család; természetjog; teremtésvédelem; pszichológia, pedagógia; polgári társadalom, jó kormányzás; karitásztudományok, emberi méltóság; háború és béke; bioetika és mesterséges intelligencia. A kutatómunkában az egyetem tanárai mellett meghívott szakemberek vesznek részt. Az intézetvezetők megbízólevelének átadására szeptember 1-jén került sor.

Kuminetz Géza rektor köszöntőjében – a kutatóközpontban folyó majdani munkára vonatkoztatva – emlékeztetett a szentírási gondolatra: a hitnek olyannak kell lennie, mint a mustármagnak, amely növekedésnek indul. A latin szentencia szerint pedig a kis dolgok egyetértéssel növekednek.

Ehhez az egyetértéshez szükséges az igazság szeretete, a nemzetek, saját nemzetünk szeretete és Krisztus hűséges szolgálata. Ezzel a lelkülettel és szaktudással a kutatóközpontban folyó munka értékes gyümölcsöket terem majd – hangsúlyozta a rektor, majd hozzátette: a mai világ nem szereti az ilyen lelkülettel folyó növekedést, ezért előfordulhat, hogy a kutatóknak bizonyos akadályokkal is szembe kell nézniük. De aki szereti hitét, egyházát, nemzetét – ismételte meg Kuminetz Géza –, az biztos úton jár a keresztény szellemiségű tudományos növekedésben.

„A katolikus egyetem célja, hogy intézményes módon biztosítsa az egyetemek világában a keresztények jelenlétét, s szembesítse azt a társadalom és kultúra jelentős problémáival. (…) Ezért a katolikus egyetem a kutatás helye, ahol a tudósok a valóságot vizsgálják tudományáguknak megfelelő módszerekkel, és így hozzájárulnak az emberi tudás tárházához. Minden egyes tudományágat szisztematikusan tanulmányoznak, azonkívül keresik a különböző tudományágak közötti összefüggéseket kölcsönös fejlődésük érdekében.” (Ex corde Ecclesiae, II. János Pál pápa apostoli rendelkezése a katolikus egyetemekről, 1990. augusztus 15. )

Forrás és fotó: Pázmány Péter Katolikus Egyetem

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria