Katolikus óvoda nyílt Ajka-Tósokberéndben

Hazai – 2023. szeptember 22., péntek | 9:41

Több mint negyven év után szeptember elsejétől ismét van óvodája Ajka Tósokberénd városrészének. A Veszprémi Főegyházmegye és a Magyar Kormány támogatásával felépült intézmény másfél év alatt készült el, melynek ünnepélyes átadására és megáldására szeptember 15-én került sor.

Az ünnepségen jelen volt Udvardy György veszprémi érsek és a fenntartó Veszprémi Főegyházmegye munkatársai; Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; Schwartz Béla, Ajka város polgármestere; meghívott vendégek, valamint pedagógusok, szülők és természetesen a gyermekek.

A több mint 1200 négyzetméter alapterületű létesítményben négy galériás óvodai csoportszoba, tornaszoba, foglalkoztatók, orvosi szoba, öltözők, melegítő konyha és irodák kaptak helyet. Az épület előtt egy 18 férőhelyes parkolót is kialakítottak. Az óvoda az ajkai Szent István Király Általános Iskola részeként teljes létszámmal, száz kisgyermekkel kezdte el az idei nevelési évet.

Az ünnepségen beszédet mondott Navracsics Tibor miniszter és Soltész Miklós államtitkár.

Udvardy György azt emelte ki: az intézménynek olyan otthonná kell válnia, ahol biztonságban, világos értékrend alapján Krisztust ismerve tudnak növekedni a gyermekek. Az óvoda szó maga ezt fejezi ki, de csak részben, hiszen nemcsak óvni szeretnénk a gyermekeinket, hanem segíteni őket abban, hogy fölvérteződjenek a helyes gondolkodással, életvitellel, egymásra figyeléssel, ami képessé teszi őket arra, hogy a jóért küzdeni is tudjanak.

Udvardy György érsek beszédében megköszönte a Magyar Kormány által nyújtott támogatást, valamint a szülőknek a bizalmat, hogy legdrágább kincsüket, gyermeküket beíratták az új óvodába.

Ezt követően a főpásztor megáldotta az új épületegyüttest, és áldást kért a gyermekekre, valamint a jelenlévőkre is.

Az eseményen átadták az ajkai katolikus iskola Szent István-díját, amit minden évben az vehet át, aki kiemelkedő munkával segítette az intézményt; idén a főegyházmegye érseke, Udvardy György vehette át az elismerést Rieder András igazgatótól és Lipkáné Oszkó Ágnes igazgatóhelyettestől.

A nemzeti színű szalagot Udvardy György érsek; Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter; Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára; a kivitelező cég részéről Szencz Lajos, az SZ-L Bau Kft. ügyvezető igazgatója; Bakos Frigyes esperes plébános, az intézmény lelki igazgatója és Rieder András igazgató vágta át.

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye; Németh Noémi / Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola, Ajka

Fotó: Györkös / Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola, Ajka

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria