Katonai puccs Mianmarban – Az Egyház megbékélésre és imára hív a szükségállapotban

Kitekintő – 2021. február 2., kedd | 15:27

Az ország számára nehéz és kritikus időszakban „az éberség és az ima lelkületével kell élnünk”, elsősorban békéért imádkozva – e kéréssel fordult a hívekhez levelében Rangun segédpüspöke, John Saw Yaw Han, mert a hadsereg főparancsnokának hatalomátvétele és az országban kihirdetett szükségállapot aggodalmat és zűrzavart keltett a lakosság körében.

Miközben a ranguni érsek, Charles Maug Bo pasztorális látogatása alkalmából Kachin államban tartózkodik, a ranguni főegyházmegye Saw Yaw Han segédpüspök aláírásával közleményében arra kéri Isten népét, hogy az ország életében oly ingatag időszakot a lehető legnagyobb éberséggel élje meg.

Az üzenet különös figyelemre inti a papokat, akikre a hívek vezetőként és biztos pontként tekintenek: „Biztonsági okokból legyenek éberek, és ellenőrizzék a templomba belépő embereket” – áll a közleményben. Emellett a kommunikáció egységességének és koherenciájának megőrzése érdekében arra kérik a papokat, szerzeteseket és plébánosokat, hogy „ne tegyenek egyedi kijelentéseket”, melyek ellentmondásosak lehetnek, s ezzel további bizonytalanságot és zavart kelthetnek. A papok feladata „a liturgikus szolgálatok felügyelete és a hívek buzdítása, hogy elszántan imádkozzanak a mianmari békéért”.

Másrészt – szem előtt tartva, hogy kritikussá válhat a szociális helyzet – a ranguni főegyházmegye üzenete arra szólít: „az éhínség elkerülése érdekében gondoskodjanak élelmiszer-tartalékokról”, valamint „gyógyszerkészletekről is, hogy biztosíthassák az emberek minden egészségügyi szükségletét”. Végül bármely rendkívüli, vész- vagy szükséghelyzet esetében arra kérnek minden egyházi közösséget, hogy haladéktalanul keressék fel John Saw Yaw Han püspököt.

Néhány nappal ezelőtt különböző közösségek vallási vezetői, a Religions for Peace of Myanmar (Vallások Mianmar Békéjéért) tagjai Charles Maung Bo bíboros aláírásával, az Ázsiai Püspöki Konferenciák Szövetsége (FABC) nevében kiadtak egy hét pontból álló felhívást, melyben arra kérik a hatalmon lévőket, a népcsoportok vezetőit, politikai és katonai vezetőket, valamint minden jóakaratú embert, hogy határozottan köteleződjenek el a béke és a megbékélés mellett.

A felhívásban a következő kéréseket fogalmazták meg: teremtsék meg a béke feltételeit Mianmarban; vessenek véget minden etnikai diszkriminációnak; demilitarizálják az országot; találjanak politikai megoldást a legfontosabb kérdésekre; folytassák az igazságszolgáltatás, az oktatás, a társadalombiztosítás és az egészségügyi rendszer reformját és a döntéshozói folyamatok decentralizálását; ily módon felkészítve az új generációkat a virágzó, békés jövőre.

A mianmari hadsereg február 1-jén egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett azt követően, hogy több társával együtt őrizetbe vette az ország de facto vezetőjét, Aung Szan Szú Kjit és Vin Mjintet, az ország elnökét. A fegyveres erők tulajdonában lévő Mijavadi televíziós csatorna bejelentette, hogy a hatalmat erre az időre Min Aung Hlaing, a hadsereg főparancsnoka veszi át. (Forrás: MTI)

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria