Vegyetek részt mindennap a szentmisén! – Imára hív Ukrajna békéjéért a kárpátaljai magyar püspök

Külhoni – 2022. február 24., csütörtök | 19:23

Miután Oroszország február 24-én megtámadta Ukrajnát, Lucsok Miklós püspök, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye apostoli kormányzója az irgalmasság rózsafüzérét imádkozta Munkácson. Imára, virrasztásra, böjtre szólította fel a pap- és szerzetestestvéreket, híveket. Bán Jónás OFM, a nagyszőlősi ferences közösség házfőnöke csatlakozott a felhíváshoz.

Kedves testvérek! A mai napon Oroszország megtámadta országunkat, Ukrajnát.  Hadiállapotot vezettek be. A munkácsi egyházmegye papjaihoz, híveihez és minden jó szándékú emberhez fordulok. Maradjatok plébániáitokon, legyetek készek a lelkipásztori szolgálatra minden ember felé, aki hozzátok fordul ebben a nehéz időszakban. Mutassatok be szentmisét mindennap Ukrajna békéjéért, lehetőség szerint szervezzétek meg az online közvetítést templomaitokban, hogy az emberek tudjanak egyesülni az imában veletek. Péntekről szombatra virradóra  hirdessetek éjszakai virrasztást! Jelöljetek ki időpontot a gyóntatásra, hogy híveink megkapják a lehetőséget a kiengesztelődésre – kérte a papokat Lucsok Miklós.

Imádkozzatok a békéért, a bűnösök megtéréséért! Tartsatok bűnbánati ájtatosságokat engesztelésül az Ukrajna területén elkövetett rosszért – tette hozzá.

A püspök arra kérte a híveket, vegyenek részt mindennap a szentmisén, és járuljanak a kiengesztelődés szentségéhez, imádkozzanak azok megtéréséért, akik a háborút okozták. „Imádkozzatok az ellenségért, ahogy Jézus tanított minket erre. Február 25-ére kenyér- és vízböjtöt hirdetek arra szándékra, hogy vége legyen a háborúnak Ukrajnában. Mindennap imádkozzátok el az irgalmasság rózsafüzérét a bűnösök megtéréséért és a háború befejezéséért. Egyesüljünk a közös imában, nyissuk meg szívünket Isten kegyelmére, erejére, bölcsességére, irgalmára és békéjére!”

*

Bán Jónás OFM-et, a kárpátaljai ferences misszió vezetőjét telefonon értük el. Kérdésünkre elmondta, aggodalommal követik az eseményeket. „Ebben a nehéz helyzetben nem tudnunk mást tenni, mint együtt lenni a híveinkkel. Imára és böjtre kérünk mindenkit.”

Fotó: képernyőfotó; Lambert Attila

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria