Képzési hétvégét tartottak az Olaszországi Magyar Katolikus Misszió koordinátorainak Rómában

Külhoni – 2023. november 27., hétfő | 11:14

Az Olaszországi Magyar Katolikus Misszió november 24–26. között szervezte meg világi munkatársainak éves találkozóját, amely hatékonyan segíti az olaszországi magyar katolikus közösségek életét, összetartását és megújulását. A világi munkatársak missziós lelkületét erősítette a képzési hétvége, amelyet a római Szent István Házban tartottak. A programon tizenketten vettek részt egész Itáliából.

A résztvevők Németh Norbert olaszországi magyar főlelkész beszámolójának meghallgatása után lehetőséget kaptak arra, hogy megosszák a helyi közösségek animálásában szerzett tapasztalataikat, örömeiket és nehézségeiket. Ezt követően a római magyar közösség tagjaival együtt Benedek Zalán Ádám és Éva című, a női-férfi kapcsolatokról szóló egyszemélyes vígjátékát láthatták.

A találkozó során a lelkinapot Vértesaljai László jezsuita szerzetes vezette, aki a Jézustól kapott küldetésre, a közösségek szolgálatára kapott feladat szépségére hívta fel a figyelmet. A lelkinap zarándoklattal folytatódott Szent Pál nyomában az apostol kivégzésének (Tre Fontane-bazilika) és sírjának (Falakon kívüli Szent Pál-bazilika) emlékhelyeire.

A résztvevők megszólítva érezték magukat Szent Pál szavai által: „Ti Krisztus teste vagytok s egyenként tagjai.” (1Kor 12,27) Amint a nemzetek apostola, úgy a Pál nyomában zarándoklók is rájöttek, Jézus titka az Egyház történetében folytatódik. Szent Pál ezt boldogan elfogadta, és elszántan továbbadta.

Urbán Ilona Anna, a berlini magyar közösség koordinátora is részt vett a hétvégén; lelkesítően beszélt a német fővárosban élő magyarok között végzett munkájáról. A világi munkatársak betekintést kaptak, hogyan lehet mai lendülettel és eszközökkel evangelizálni. Ez az alkalom egyben precedenst teremtett – reményeink szerint – a külföldi magyar közösségek együttműködésére is, ami közös célja a külhonban élőknek.

A római magyar közösség immár hagyományossá vált adventikoszorú-készítésébe és a római magyar adventi vásárba is bekapcsolódtak az olaszországi koordinátorok, amelynek a Szent István Ház és a római Santo Stefano Rotondo-bazilika udvara adott otthont. Ez a program a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közreműködésével és segítségével valósult meg.

A képzési hétvégét szentmisével zárták, amelyet Puvák József Tarzíciusz kármelita szerzetes (Bari) tartott, aki Krisztus Király ünnepe alkalmával arra hívta a római magyar közösség tagjait és a koordinátorokat, hogy tudatosítsák: Jézus Krisztus szolgálatában áll az életünk.

Forrás és fotó: Pápai Magyar Egyházi Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria