Kerékpáros zarándoklaton vettek részt a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ gondozottjai

Hazai – 2021. július 23., péntek | 12:22

Nyolcadik alkalommal indultak kerékpáros zarándoklatra a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ lakói gondozóikkal. Közel 300 kilométeres táv megtételére vállalkoztak június 28. és július 1. között.

A zarándokok Polgárról, a Hild József tervei alapján klasszicista stílusban épült római katolikus templomtól indultak útnak.

Tiszacsegén néprajzi ismereteiket bővíthették: megtekintették a zsellérházat, ami hármas beosztású jobbágyház és ma már múzeum; meglátogatták a település szélén található „tüzelős sort”, amely évszázadokon át a férfiak és idősebb fiúk szállása volt, mialatt őrizték az állatokat. Mindemellett a település templomait is megismerték: a Magyarok Nagyasszonya-templomot és Tiszacsege legrégibb kőépületét, a 14. században épült református templomot.

A második nap Tiszafüred felé vette az irányt a csapat. Itt meglátogatták a Bőrműves Alkotóházat, és megismerkedtek az íjászat alapjaival. Abádszalókon strandolásra is adódott lehetőség.

A következő nap a poroszlói Ökocentrumban jártak a biciklis zarándokok, ahol a Tisza-tó élővilágával ismerkedhettek meg, majd délután vízitúrán vehettek részt.

Hazafelé tartva felkeresték a polgári Kárvária-dombot, és a tizennégy stációt végigjárva Jézus keresztútjára emlékeztek.

Polyák Ibolya fejlesztőpedagógus részletes beszámolója a kerékpáros zarándoklatról ITT olvasható.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria