Keresztény egyházak adventi pavilonja az óbudai Szentlélek téren

Hazai – 2018. december 2., vasárnap | 15:00

A november 30-án nyíló Advent Óbudán 2018 rendezvénysorozat látogatóit többek között koncertek, ünnepélyes gyertyagyújtások, a keresztény egyházak közös pavilonja várja, és egy különleges karácsonyfa, melynek fából készült építőelemeit rászorulókhoz juttatják el az ünnepek után.

A katolikus, református, evangélikus és metodista egyházak képviselői fontosnak tartják, hogy egységes jelenlétükkel tudjanak bekapcsolódni az adventi várakozás örömébe és az óbudai kulturális élet sokszínűségébe. Az Advent Óbudán 2018 rendezvénysorozat keretében – mely december 23-ával zárul – az óbudai Szentlélek téren felállított közös pavilonjukban szeretettel várják a nagycsaládokat és mindazokat, akik beszélgetni szeretnének, vagy képet akarnak kapni az egyházi kulturális élet gyökereiről és az egyházi programokról.

Az adventi zenés gyertyagyújtások idén is segítik a közös ünnepre hangolódást. Gryllus Dániel és Lackfi János az óbudai adventre írt Gyertyagyújtó dalának közös eléneklése mellett gyúl ki az első adventi gyertya fénye december 2-án.

Különleges karácsonyfa díszíti majd az óbudai Szentlélek teret – az Advent Óbudán 2018 eseményeihez kapcsolódóan. A szociális építészet iránt elkötelezett Hello Wood kezdeményezésének célja, hogy a fa építőelemekből összeállított karácsonyfák az ünnepek után újrahasznosított formában tovább szolgáljanak. A Hello Wood által tervezett karácsonyfa-installációk az összefogás szimbólumaiként arra hívják fel a figyelmet, hogy a megélhetési nehézséggel küzdő családoknak mekkora gondot okoz a fűtés a téli időszakban. Az alkotócsapat karácsonyfáit idén Óbudán kívül Kecskeméten, Kőbányán, Bécsben és Londonban is felépítik.

Az akácfa rönkökből felépített, 16 méteres, 40 tonnás alkotás a Szentlélek téren, az adventi vásár bejáratánál fogadja a látogatókat. Az óriási installációt fényjátékkal világítják meg. Az adományfa látogatható belső tere nagy belmagasságával és egyedi szerkezetével különleges helyszínét adja az óbudai adventi vásárnak.

A karácsonyfát vízkereszt után bontják le. Az installációhoz felhasznált tűzifát az elbontás után – Óbuda–Békásmegyer Önkormányzata támogatásának köszönhetően és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével – rászoruló családokhoz juttatják el.

Forrás és fotó: Óbuda-Békásmegyer Polgármesteri Hivatal Sajtócsoport

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria