Keresztények és muszlimok együtt emlékeztek a franciaországi túszdráma áldozataira

2018. március 27., kedd | 18:07

Keresztények és muszlimok együtt emlékeztek virágvasárnap, március 25-én a franciaországi Trèbes katolikus templomában tartott szentmisén a két nappal korábban történt dzsihadista merényletsorozat négy áldozatára.

A Franciaország déli részén található Trèbes település katolikus templomában tartott szentmisén megjelentek a város, a rendőrség és a muszlim közösség vezetői is, akik szombaton a szomszédos Carcassonne mecsete előtt egyperces csenddel emlékeztek az iszlamista támadás áldozataira.

„Az elviselhetetlent éltétek át, a halálból jöttetek vissza – fogalmazott Alain Planet, a szentmisét bemutató carcassonne-narbonne-i püspök. – Az emberek szomorúak, szolidárisak azokkal, akik szenvednek, és megdöbbentek az erőszak miatt. El kell kerülni minden csúsztatást és azt, hogy ujjal mutogassunk egyes közösségekre, segíteni kell az embereket abban, hogy megtanuljanak együtt élni.” 

A szentmisét a fegyveres csendőrök által biztosított templom körüli utcákon is több százan hallgatták.

„Az önök jelenléte azt üzeni, hogy nem a gyűlölet erői fognak győzni” – folytatta a püspök a templomban megjelent muszlimokhoz szólva.

„A muszlim közösséget megkéselték, az iszlámot magát szúrják le olyan emberek, akik a számunkra fontos jelképeket használják fel. Az »Allah akbar« az istenimádat szimbóluma, azt jelenti, hogy az Isten erősebb, mint a gyűlölet – mondta Mohamed Belmihoub, az egyik carcassonne-i mecset imámja francia újságíróknak a szentmise után. – Nem találunk szavakat, fel vagyunk dúlva. Azért vagyunk itt, hogy mutassuk, része vagyunk ennek a nemzetnek, Franciaország sokszínű és sokvallású. Ezt mindenkinek az eszébe kell vésnie, együttélésre ítéltettünk.”

* * *

A vasárnapi napilapok a terrortámadás áldozatainak fényképeivel jelentek meg Franciaországban. Különösen annak a csendőrnek a halála váltott ki mély érzelmeket, aki önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. A kommandósok akkor indították meg a dzsihadista elleni akciót, amikor az lelőtte a 45 éves alezredest, Arnaud Beltrame-ot.

A gyakorló katolikus csendőrt, aki júniusban kötött volna házasságot, egy későbbi időpontban nemzeti gyászszertartáson búcsúztatják, amiért „hősi halált halt a hazáért” – közölte a francia elnöki hivatal.

Emmanuel Macron államfő a védelmi tanács március 24-i, szombati ülésén a radikálisok megfigyeléséért felelős szervek összehívását kérte abban a déli megyében, ahol a terrortámadás történt, miután a hatóságok azt állítják: az elkövetőt azért tartották nyilván, mert gyanúsnak gondolták amiatt, hogy iszlamista oldalakat látogatott 2014-ben az interneten, de arra utaló jelek nem voltak, hogy ő maga is radikális lett volna. A nyomozók azt szeretnék megtudni, hogy a 25 éves marokkói származású elkövető, Redouane Lakdim, aki 2004 óta francia állampolgár, és aki azt állította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez tartozik, hogyan és mikor lett radikális, kik segítették, és tényleg kapcsolatban állt-e a dzsihadista szervezettel. A Carcassonne egyik lakótelepén található otthonában az Iszlám Államra utaló dokumentumokat és végrendeletet találtak a házkutatás során.

Az elkövető péntek délelőtt az otthona előtt először megállított egy gépkocsit, rálőtt vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán –, majd a közeli kisváros, Trèbes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 45 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig.

Lakdim a hatóságok szerint magányos elkövető volt, egy pisztollyal, egy késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. Kisebb bűncselekmények miatt ismert volt a rendőrség előtt, kapcsolatai miatt 2016-ig megfigyelték, de nem tudtak radikalizálódásáról. Pénteken őrizetbe vették 18 éves barátnőjét és legjobb barátját, aki 17 éves; egyikük sem iszlamista radikális. 

Forrás: MTI

Fotó: azaniapost.com

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
harminc-eves-gyerekmaros-uj-segitoket-erdeklodoket-is-varnak-szuletesnapra
Harmincéves a Gyerekmaros – új segítőket, érdeklődőket is várnak a születésnapra

Idén 30 éves a Nagymarosi Ifjúsági Találkozó keretében működő Gyerekmaros. A szervezők, jelenlegi és volt önkéntesek együtt ünnepelnek április 27-én Budapesten a Katolikus Pedagógiai Intézetben (KaPi), ahova várják azokat a fiatalokat is, akik a jövőben szeretnének csatlakozni a csapathoz.

2019. április 25., csütörtök
urban-erik-az-erdelyi-ferencesek-uj-tartomanyfonoke
Urbán Erik az erdélyi ferencesek új tartományfőnöke

A Kisebb Testvérek (Ferencesek) Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya 2019. április 23–27. között tisztújítással egybekötött káptalant tart a csíksomlyói kegyhelyen.

2019. április 25., csütörtök
Útravaló – 2019. április 25.

Útravaló – 2019. április 25.

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. április 25.

Mai evangélium – 2019. április 25.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 24,35–48

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle