Keresztényeket érintő pozitív változások Egyiptomban

Kitekintő – 2011. július 12., kedd | 12:18

A közelmúltban hozott bírósági döntés alapján megváltoztathatják státusukat a muzulmánként bejegyzett keresztények Egyiptomban.

Személyi igazolványukba már beírathatják valódi vallási hovatartozásukat a kényszerítés hatására vagy tévedésből muzulmánként bejegyzett keresztények. A döntést az elmúlt napokban hozta meg az egyiptomi legfelsőbb bíróság.

A határozat eltörli azt a szabályzatot, amely tévesen áttérésre kényszerítette a keresztényeket. A bejegyzés megváltoztatásához most már elegendő a születési bizonyítvány bemutatása – amely igazolja, hogy a személyt keresztényként jegyezték be – és az egyház azt megerősítő irata.

Mind a mai napig számos egyiptomi anyakönyvi hivatalban muzulmánként jegyzik be az újszülötteket és azokat, akiknek dokumentumot kell változtatniuk. A hivatalnokok gyakorta visszautasítják a helyesbítést, arra hívva a keresztényeket, hogy ne változtassák meg a bejegyzést, mert muzulmánnak lenni előnyt jelent. Egyes keresztény véleményezők szerint ez megmutatja, hogy a hivatalok sok esetben visszaélnek helyzetükkel és iszlamizálják a keresztényeket. A muzulmán szervezetek hangsúlyozzák, hogy minden évben legalább tízezer keresztény tér át a muzulmán vallásra.

Rafic Greiche, az egyiptomi katolikus egyház szóvivője az AsiaNews hírügynökségnek megerősítette: a legfelsőbb bíróság döntése az országban zajló változások pozitív jele. Az igazságügyi szerv korábban többször javasolta a diszkriminatív szabályzat felülvizsgálatát, de a jelenleg korrupció miatt börtönben levő volt belügyminiszter mindig elutasította a kérést. Greiche szerint az ellenállás elsősorban az alacsonyabb beosztású hivatalnokoktól származik. Mindamellett nem biztos, hogy a törvényt mindenki betartja majd; ezért ellenőrizni kell majd a bírósági határozat alkalmazását, elsősorban az ország elzártabb területein – tette hozzá az egyiptomi katolikus egyház szóvivője.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(gj)