Keresztet szenteltek a nagyhalászi görögkatolikus templom udvarán

Kishírek – 2020. november 17., kedd | 12:58

A Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt templom búcsúját november 15-én tartották meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyhalászban. A szertartás során a templom udvarán felállított keresztet Szabó Tamás pasztorális helynök szentelte meg. A házigazda, Gorcsa Péter parókus beszámolóját közöljük szerkesztve.

A búcsúi Szent Liturgiát és a kereszt szentelését Szabó Tamás pasztorális helynök végezte. Együtt ünnepelt velünk Gorcsa György tokaji parókus; Gánicz Tamás püspöki titkár, diakónus; valamint Gorcsa János tanulmányvégzett papnövendék, aki a kántori szolgálatban nyújtott segítséget.

Szabó Tamás prédikációjában emlékeztetett, hogy őseink hitüket és életüket az angyalok vezetésére bízták. Az angyalok tiszteletében külön kitért arra, hogy elsődleges feladatuk az isteni tervben, hogy üzenetet, isteni üzenetet vigyenek az embereknek. Ebben a feladatban nekünk is angyalivá kell válnunk, hogy az isteni szeretet üzenetét ne csak szavakban, hanem tettekben is elvigyük embertársaink felé.

Tamás atya kiemelte: a kereszt szintén üzenet, különösen azoknak, akik a pásztorokkal ellentétben már nem hallják meg az angyalok szavát, a legnagyobb reménysége a keresztény embernek, és a mi településünkön – főleg a mostani időszakban – nagy szüksége van mindenkinek, hogy reménységet kapjon. Velünk az Isten!

A Szent Liturgia végén a kereszt előtt folytattuk a szertartást, ahol először a szentelést végeztük el, majd elénekeltük közösen azt az imádságot, mely a keresztünkön is látható: „A te kereszted előtt leborulunk, Uralkodónk, és a te szent föltámadásodat dicsőítjük!”

A búcsúi áldást követően a pápai és a magyar himnusz éneklése, majd a hívek éltetése után mindenki hazatért, hogy a családi asztal mellett ünnepeljük meg a búcsúban kapott kegyelmeket.

Külön szeretném megköszönni Orosz Károly, Nagyhalász város polgármesterének és a képviselő testületnek, hogy a keresztünk megépítéséhez minden segítséget megadtak. Továbbá szeretném megköszönni azoknak is, akik bármilyen formában támogatták a templomunkat.

Forrás: Gorcsa Péter/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nagyhalászi Görögkatolikus Parókia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria