Keresztutak a nagyböjtben Udvardy György megyéspüspök vezetésével

Hazai – 2019. március 22., péntek | 14:14

A nagyböjti péntekeken a Pécsi Egyházmegye főpásztora idén Máriagyűdön, Siklóson és két alkalommal Pécsett vezet keresztutat, amelyhez bárki csatlakozhat.

Szinte valamennyi katolikus templom falán vagy kertjében megtalálhatók Jézus keresztútjának állomásai. Ahogy a hívő egyik képtől a következőig halad, lélekben elkíséri Jézust Poncius Pilátus palotájától a Golgota hegyére vezető útján, sőt egészen a sírjáig.

A keresztúti ájtatosság egyéni vagy közösségi végzése során egyszerre szembesülünk Jézus élete és rajta keresztül valamennyi emberi élet drámájával. Minden egyes stáció, állomás egy megállás: Jézus megáll egy-egy pillanatra, akár azért, hogy valakire rátekintsen, valakihez szóljon, akár azért, mert úgy tűnik, nem bírja tovább, és végül azért, mert elérkezett az útja végállomásához. Mindenki életében vannak állomások, amikor megtorpan, amikor szenvedés, gyász vagy betegség akasztja meg, amikor úgy érzi, hogy nem megy tovább. A Jézus szenvedéséről való elmélkedés megerősít saját keresztjeink hordozásában, és ha életutunkon irányt tévesztettünk, vagy ha megtántorodtunk, továbblendít. Mert Jézus keresztútja – és a mi keresztútjaink is – mindig az üres sír reményéhez vezetnek.

Udvardy György megyéspüspök az idei nagyböjtben március 22-én 16.15-től Máriagyűdön, március 29-én 17 órától Siklóson, április 5-én 16.30-tól Pécs-Kertvárosban a városrész utcáin szabadtéri keresztutat, április 19-én 15 órától a pécsi kálváriadombon városi nagypénteki keresztutat vezet.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

 

Kapcsolódó fotógaléria