Kertépítő mesterek a pécsi püspökségen

Hazai – 2018. szeptember 14., péntek | 14:33

Idén nyáron is szervezett múzeumpedagógiai tábort a pécsi püspökség „Barokk kert újratöltve” címmel. A program tavaly debütált, idén már huszonegy gyermek vett részt az ötnapos rendezvényen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szervezők azért választották a tábor témájául a barokk kertet, mert a 18. században ez a kerttípus megjelent a pécsi püspökség területén is: Klimó György püspök gyönyörű barokk kertje messze földön híres volt. A barokk kert jól szemlélteti és összesűrítve tartalmazza a kor képzőművészetének és természetfelfogásának jellemzőit. Összetettsége tág teret ad a gyerekek képzelőerejének, és sokféle kreatív tevékenységre ad lehetőséget.

A tábor öt napja során a résztvevők sok játék, beszélgetés, kép, egyéni és csoportos alkotó tevékenység révén megismerkedtek a barokk korstílus jellemzőivel – kertet terveztek, térképet rajzoltak, növényekből építkeztek, szobrászkodtak, kicsi és nagy labirintusokat építettek. Az utolsó napon az addigra elkészült alkotások és megszerzett tudás segítségével a terepasztalon felépítettek egy saját tervezésű barokk kertet, és a munkákból kiállítást rendeztek a szülők részére.

A pécsi püspökségen egész évben elérhetők olyan múzeumpedagógiai foglalkozások, amelyek a felfedezés és az alkotás élményén keresztül mutatják be a kereszténység és a püspökség kincseit. Az állandó múzeumpedagógiai foglalkozások mellett ünnepekhez kapcsolódóan is szerveznek tematikus programokat. Az idei évtől egy új szolgáltatás is elérhető, amelynek keretében fehér agyagból készült, a székesegyházhoz vagy az egykori dzsámihoz kötődő szimbólumokat, motívumokat lehet kifesteni. A legkisebbeket továbbra is várja Bonifác a bábos idegenvezetéseken.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria