Két egyházi levéltárat is kitüntetett a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület

Kultúra – 2020. március 4., szerda | 13:24

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület (MACSE) minden esztendőben három kategóriában ítéli oda „Az év kutatóhelye” elismerést a tagok szavazatai alapján. 2019-ben a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár a belföldi, a Zombori Történelmi Levéltár (Szerbia) a külföldi, míg a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár e-kutatása az online kutatóhely kategóriában nyerte el a kitüntetést.

Székesfehérváron, a Szent István Hitoktatási Művelődési Házban február 28-án adták át a díjat.

Ünnepi köszöntőjében Spányi Antal megyéspüspök rámutatott: az Egyház mindig különös tisztelettel viseltetett a genealógia iránt. Már az újszövetségi Szentírás első lapjain is egy nemzetségtábla olvasható – Máté evangélista Jézus leszármazási tábláját közli.

A polgári anyakönyvezés 1895-ös megszületése előtt a családtörténetre vonatkozó legfontosabb források Magyarországon a vallási közösségekben keletkeztek. „Mégis azt kérjük ma, hogy ne a számban és erőben fogyatkozó, sokszorosan leterhelt papságunkat keressék a családkutatók – mondta Spányi Antal püspök. – Fenntartunk szakintézményt, kutatóhelyet, amely kiváltja őket. Levéltárunk huszonöt plébániáról a régi, eredeti anyakönyveket is letétbe vette már, de a különféle másolatok révén más területekre vonatkozóan is ki tudja szolgálni a kutatókat, az állami törvények szabta kereteken belül.”

A főpásztor hozzátette: „Nagy tisztelettel viseltetek mindenki iránt, aki tisztában akar lenni őseivel, aki ismerni és őrizni akarja a hagyományokat. Egyre többször találkozom ugyanis azzal, hogy (...) kinyíló, globalizálódó világunkban az emberek mennyire kiszolgáltatottá válnak. Sokan sodródnak, szerencsét és megélhetést keresve, a távolba, s elveszítik gyökereiket. A közép-kelet-európai népek tán különösen is veszélyeztetettek e téren, hiszen évtizedekig szenvedtünk olyan hatalom alatt, amely a múltat végképp el kívánta törölni. A gyökereket keresőket ezért megértéssel és örömmel látjuk.”

Mózessy Gergely, a Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár vezetője kiemelte: csupán azt tették, ami a dolguk. Az intézmény a mindennapi munkájáért kapott most elismerést. Ez a díj szól egyrészt az elődöknek, akiktől megörököltek egyfajta „szakmai ethosz”-t, másrészt a levéltár fenntartójának, a Székesfehérvári Egyházmegyének és természetesen a levéltár munkatársainak.

A díjátadóról szóló bővebb beszámolót ITT olvashatják.

Forrás: Szekesfehervar.hu; Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria