Két év után hazatérhettek a magyar orvosok által szétválasztott bangladesi sziámi ikrek

Kitekintő – 2021. március 17., szerda | 11:23

Rabeya és Rukaya március 15-én szüleikkel együtt hazatérhettek szülővárosukba, Pabnába – adta hírül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány.

A gyermekek a 2019 augusztusában történt szétválasztásukat követően másfél éven át éltek szüleikkel és nővérükkel együtt a Dakkai Központi Katonai Kórház számukra elkülönített részlegén.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítványt a 2017-es plasztikai-égési és helyreállító sebészeti missziója végén kérték fel az iker kislányok szétválasztására. A szétválasztást az alapítvány és önkéntes orvosai az Operation Freedom névre keresztelt műtétsorozat keretében hajtották végre. Jelenleg az Operation Freedom utolsó szakasza, a gyermekek rehabilitációja zajlik, szintén a Cselekvés Alapítvány szervezésében.

„Országunk orvosai jelentős tapasztalatra tettek szert az Operation Freedom műtétsorozattal” – mondta az esemény alkalmából szervezett videokonferencián Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke.

Az ikrek szülei kifejezetten kérték, hogy az életükben nagy mérföldkövet jelentő hazabocsátásnál a missziós orvoscsapat vezetője, a műtétsorozat koordinátora, Pataki Gergely is jelen legyen, aki köszönetet mondott az eredményes emberi és szakmai együttműködésért.

Az édesanya az elmúlt hónapokban a kislányokkal foglalkozó gyógytornász és foglalkozásterapeuta segítségével elsajátította az otthon végzendő gyakorlatokat, így mostantól kezdve csak időnként kell majd elutaznia a család lakóhelyéről Dakkába, a CRP Mirpur rehabilitációs intézménybe a gyermekek állapotfelmérése, az újabb fejlesztési tervek adaptációjának érdekében.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány önkéntes szakemberekből álló rehabilitációs csapata videotelefonon továbbra is követi Rabeya és Rukaya állapotát, és folyamatosan egyeztet, konzultál a kinti kollégákkal. Egy év múlva várható mindkét gyermeknél a koponyát fedő lágyrészeken elvégzendő kisebb plasztikai-helyreállító beavatkozás, melyet a magyarországi alapítvány plasztikai sebészei végeznek. A korábbi terveknek megfelelően a bangladesi kollégák, Amin Salek doktor vezetésével – aki aktívan részt vett a kislányok végső szétválasztó műtétjében – átvették az idegsebészeti munka irányítását.

Rabeya a tervek szerint óvodába fog járni; felépülése akadálytalanul zajlott, így korának szinte megfelelő, jó állapotban van. Rukaya állapota is folyamatosan javul: még jelentős fejlesztésre szorul, viszont egyre inkább jelen van érzelmileg a család mindennapjaiban, egyre több külső inger iránt érdeklődik.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabeya és Rukaya szétválasztására, immár tizenöt évnyi hazai közhasznú orvosi és egészségügyi minőségjavító tevékenység és hétévnyi bangladesi missziós munka után, amely mind a tudományos-szakmai felkészültség és a hit egyensúlyán alapszik. A csapat továbbra is rendkívül hálás az imákért és a lelki támogatásért.

Forrás és fotó: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A hazabocsátási ünnepségen a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány nevében Pataki Gergely mondott köszönetetMegérkezés a szülőfalubaAz alapítvány orvosai az ikrekkel és családjukkal