Két év után kiszabadult a dzsihadisták fogságából Pierluigi Maccalli olasz misszionárius Maliban

Kitekintő – 2020. október 9., péntek | 20:57

Az olasz pap az Afrikai Missziós Társaság (Societas Missionum ad Afros, SMA) tagjaként szolgált Nigerben. Két évvel ezelőtt rabolták el. Vele együtt szabadult ki a fogságból október első felében egy olasz turista, egy francia önkéntes és egy mali ellenzéki politikus. Mindannyiukat Maliban tartották fogva.

A kiszabadult olasz túszok október 9-én, pénteken délután érkeznek haza Olaszországba. A kiszabadításukra irányuló tárgyalásokat az olasz titkosszolgálat és a mali állami hatóságok együtt végezték. Nagyon összetett és veszélyes akció volt, mindenki fellélegzett, hogy jól végződött – mondták el az olasz sajtónak. Cserébe Maliban dzsihadista foglyokat engedtek szabadon.

Áprilisban nyilvánosságra került egy rövid videofelvétel, amelyen szerepelt a két olasz túsz, akik március 24-i dátummal életjelet adtak magukról. Soványak és megviseltek voltak, de bebizonyosodott, hogy életben vannak. Nicola Chiacchio mérnök turistaként volt Maliban, amikor elrabolták, kerékpárral járta a vidéket. Velük együtt szabadult ki egy francia önkéntes, Sophie Petronin és egy mali ellenzéki politikai vezető, Soumaïla Cisse.

Pierluigi Maccalli atya 59 éves, az olaszországi Cremából származik. Évek óta szolgált missziós papként Nigerben, a fővárostól, Niameytől 150 kilométernyire délnyugatra található Bomoangában, a Burkina Fasó-i határ közelében. Dzsihadista fegyveres csoport rabolta el 2018. szeptember 17-én este, valószínűleg muszlim fuláni pásztorok, akik körében egyre jobban terjednek a szélsőséges ideológiák. Betörtek a misszió székhelyére, onnan hurcolták el a papot, valamint magukkal vitték a számítógépeket és más elektrotechnikai eszközöket.

Az Olasz Püspöki Konferencia kifejezte örömét a két túsz hazatérése miatt. A Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet is örömének adott hangot, és külön köszönetet mondott azoknak, akik nem engedték, hogy az elmúlt két év során feledésbe merüljön Maccalli atya tragédiája.

Antonio Porcellato, az Afrikai Missziós Társaság elöljárója elmondta, hogy paptársai, testvérei, köztük a nyugat-afrikai Libériában szintén misszionáriusként szolgáló Walter számára óriási öröm Gigi atya hazatérése. Nagyon reménykedtek abban, hogy életben van, mert Gigi atya hozzászokott az afrikai élet nehézségeihez, a sivataghoz, és sokan támogatták őt imájukkal is. A cremai egyházmegyében a püspök két éve minden hónap 17-én valamelyik templomban szentmisét mutatott be szabadulásáért, legutóbb szeptember 17-én a katedrálisban imádkoztak érte, elrablásának második évfordulóján.

Úgy tudják, hogy zsinórból készített magának rózsafüzért, aminek segítségével imádkozott. Pierluigi Maccalli kis termetű, ám energiával teli ember, aki mindig a kicsinyek, a szükséget szenvedők mellé állt: korábban Elefántcsontparton fogyatékkal élő gyermekeket támogatott, Bomoangában főleg az iskolás gyerekekkel foglalkozott, és segített az asszonyoknak, hogy konyhakertjük terméséből némi jövedelemhez jussanak. Nagy szervező, képes sokakat fellelkesíteni és bevonni a terveibe.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire, Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria