Két keréken Mindszentyért – 15. alkalommal indul kerékpáros zarándoklat Esztergomba

Hazai – 2016. május 5., csütörtök | 17:03

Az idén huszonöt éves budapesti Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola diákjai, tanárai és a szülők május 6-án és 7-én – immár tizenötödik alkalommal – kerékpáros zarándoklaton vesznek részt. Így csatlakoznak az országos engesztelő zarándoklathoz Mindszenty bíboros halálának 41. évfordulóján.

Az első zarándoklaton, 2002-ben még csak harmincan kerekeztek együtt. A létszám azonban évről évre folyamatosan nőtt, az idén minden eddiginél többen, háromszázhatvanan jelentkeztek (220 diák és 140 felnőtt: tanár, szülő és volt diák) – tájékoztatta szerkesztőségünket Schön György, a program egyik szervezője.

A résztvevők a Pilisen át vezető, embert próbáló oda- és visszautat, valamint a szombaton 10.30-kor kezdődő emlékmisén való részvételüket felajánlják a Mindszenty bíboros jelmondatát nevében viselő iskolájukért, közösségeikért, Magyarország lelki felemelkedéséért, az egykori esztergomi érsek mielőbbi boldoggá avatásáért.

A kerékpárosok május 6-án reggel 8.15-kor indulnak az iskola udvaráról (Budapest, XII. kerület, Csaba utca 16/c.), és éjszaka már Esztergomban szállnak meg. Május 7-én, szombaton a mise után, a déli órákban indulnak vissza Budapestre, az iskola elé este 8 óra tájban érkeznek meg.

A kerékpáros zarándoklat útvonala: Budapest — Szentendre — Dömörkapu — Király-kúti-nyereg — Pilisszentlélek, pálos kolostorrom — Esztergom. Visszafelé: Esztergom — Pilismarót — Király-kúti-nyereg — Dömörkapu — Szentendre — Budapest.

Az iskolából idén először gyalogos zarándokcsoport is indul: negyven diák, tanár, szülő vesz részt. Ők a reggeli közös ima, buzdítás, áldás és a kerékpárosok elindulása után Pilissszántóra utaznak autóbusszal, majd onnan gyalogolnak a pilisszentléleki pálos kolostorromig, ahol 16.30 körül találkoznak a kerékpárosokkal. Ezen a helyen minden évben megáll a csapat egy hosszabb pihenőre. Öt évvel ezelőtt az akkori résztvevők e helyütt emeltek keresztet, „Istenért, hazáért” felirattal.

A szervezők a lelkiségre is igyekeznek hangsúlyt fektetni. Minden évben vendég zarándoktársakat hívnak, akik együtt tekernek a többiekkel, és az út folyamán több alkalommal buzdítást, tanítást adnak; Mindszenty bíboros életét, megpróbáltatásait idézik fel. Az előző években vendégeik voltak: a csehimindszenti Mindszenty József Általános Iskola kis csapata, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora, Bátor Botond pálos szerzetes, Komáromi Jób ferences, Ferkó Zoltán kerékpáros (aki a moldvai magyar miséért zarándokolt 2007-ben Rómába), valamint a városmajori káplánok: Bakos Zsolt, Horváth István és Csépányi Gábor. Idén Kovács Gergely, Mindszenty József boldoggáavatási eljárásának viceposztulátora tart velük Esztergomba.

A szervezők buzdítanak másokat is, egyéneket és közösségeket, gyalogosokat és kerékpározókat, határainkon innen és túl, hogy május 7-én minél többen vegyenek részt a testet és lelket egyaránt építő Mindszenty-zarándoklaton.

További információt a zarándoklat honlapján és Facebook-oldalán találhatnak.

Fotó: Schön György (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria