Két új püspöki helynököt neveztek ki a Kassai Görögkatolikus Egyházmegyében

Külhoni – 2020. szeptember 18., péntek | 14:27

Az új püspöki helynökök – ifj. Bohács Béla, a kassai magyar ajkú hívek lelkiatyja és Kamil Drozd szerzetespap, nagykuncfalvai adminisztrátor, az egyházmegyei hivatal aktuáriusa – a Legszentebb Istenszülő születéséről elnevezett székesegyház címünnepének előestéjén, szeptember 12-én vették át Cyril Vasiľ érsektől hivataluk jelvényét Kassán.

Az Isteni Liturgia első részében, amikor a papság az evangéliumoskönyvvel kivonul a templom közepére, vette át a két új helynök Cyril Vasiľ érsektől a díszes arany mellkeresztet.

Ifj. Bohács Bélát a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye magyar ajkú hívei számára nevezték ki püspöki helynökké; a kassai főpapok egyúttal rábízták a nemzetközi együttműködés és projektek területét. Kamil Drozd szerzetespap, nagykuncfalvai (helcmanovcei) adminisztrátor, az egyházmegyei hivatal aktuáriusa a ruszin és ukrán hívek lelkigondozását és hitéletét segítendő kapott püspöki helynöki kinevezést.

Az egyházjog szerint a megyéspüspök vagy apostoli adminisztrátor az általa szabadon kiválasztott áldozópapot helynökévé nevezheti ki, aki ezt követően az egyházmegye adott területén vagy ügyeiben, illetve a hívek egy bizonyos csoportja számára püspöki főhelynököt illető hatalommal rendelkezik.

*

Az utóbbi években egyre több fiatal költözik a Kassai Görögkatolikus Egyházmegyébe, főként annak székhelyére, Kassára, minthogy a város megfelelő munka- és gazdasági lehetőségeket kínál számukra. A görögkatolikus főpapoknak különös gondja van a hívők e csoportja szükségleteinek kielégítésére. Az utóbbi években egyre intenzívebb a magyar, illetve a ruszin ajkú hívek érdeklődése; különös figyelmet érdemelnek azon bizánci szertartású ukrán hívek, akik munkájuk és tanulmányaik miatt Szlovákia keleti részén telepednek le. Az utóbbi hónapokban Kassán megalapított két új egyházközség, valamint a két püspöki helynök kinevezése a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye válasza az új kihívásokra.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Peter Hric/Byzantinos

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria