Kettős bemutatóra készül a Szent Efrém Férfikar ingyenes budapesti koncertjén

Kultúra – 2022. február 14., hétfő | 14:33

A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban február 19-én 18.30-kor kezdődő szentmisén közreműködik, majd ingyenes koncertet ad az idén 20. születésnapját ünneplő Szent Efrém Férfikar. Kettős bemutatóra kerül sor, két olyan új Fehér György Miklós-mű hangzik fel, amelyeket a szerző kifejezetten az együttes számára írt.

Az orgonára komponált misében Bednarik Anasztázia működik közre orgonán, majd elhangzik Fehér György Miklós Requiemje is.

Több kortárs mester szerette meg az idén jubiláló Szent Efrém Férfikar egyedi hangzását és komponált műveket az együttesnek – Sáry László, Dukay Barnabás, Mohay Miklós, Zombola Péter, Tornyai Péter, Csíky Boldizsár és még sokan írtak darabokat számukra. Közéjük tartozik Fehér György Miklós, akinek a műveit már több mint tíz éve énekli a férfikar.

Február 19-én 18.30-kor az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban (Budapest VI., Pethő Sándor u. 2.) a szentmisét követő ingyenes koncert keretében kettős bemutatóra kerül sor. Két olyan új mű hangzik fel, amelyeket a szerző a Szent Efrém Férfikar számára írt. Az esti szentmisén felcsendül egy férfikarra és orgonára komponált mise, amelyben Bednarik Anasztázia működik közre orgonán. A négytételes mise után a közönség meghallgathatja Fehér György Miklós Requiemjét is.

* * *

Fehér György Miklós zeneszerző 1951-ben született Budapesten. 1956-tól 1971-ig a miskolci Bartók Konzervatóriumban, majd Budapesten és később ismét Miskolcon tanult zongora, oboa és zeneszerzés szakon, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett zeneszerzés szakon 1976-ban.

*

A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Missziójának tekinti a kultúrák közötti párbeszéd kialakítását, így egyfajta béketeremtő szerepük van a Kelet és a Nyugat között, ugyanakkor nagy hangsúlyt helyeznek az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály) ápolására is. Az együttes 2012-ben Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjat kapott a ruszin nemzetiségi kultúra ápolásáért, majd 2014-ben Magyar Örökség díjat vehetett át. Ugyanebben az évben Budapest Főváros Közgyűlése kimagasló kulturális és művészi tevékenységéért Budapest Márka díjat adományozott a Szent Efrém Férfikarnak.

Forrás és fotó: Szent Efrém Férfikar

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria