Kiállításmegnyitóval indult a tanév a váci Apor Vilmos-főiskolán

Kultúra – 2021. szeptember 9., csütörtök | 10:55

A Biblia növényei címmel nyílt kiállítás az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán (AVKF) szeptember 6-án. A megnyitó előtt a főiskola tanévnyitó ünnepségét és a hozzá kapcsolódó Veni Sancte szentmisét is megtartották.

A kiállításmegnyitón a látogatók a Bibliában szereplő növények történetével és jelentőségével nemcsak a kiállított képek segítségével ismerkedhettek meg, hanem a zene révén is: az Aranyalma Páros előadásában olyan régi egyházi és világi dalokat is hallhattak, amelyekben bibliai növények szerepelnek.

A kiállítás fővédnöke Varga Lajos segédpüspök. A megnyitón köszöntőt mondott Gloviczki Zoltán, az  Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora.

Az Aranyalma Páros előadását követően Fráter Erzsébet biológus, a Nemzeti Botanikus Kert Növényrendszertani gyűjteményének vezetője szakmailag ismertette a kiállítást, Csapodi Pál címzetes egyetemi tanár pedig bemutatta Csapody Vera állami díjas botanikus és növényrajzoló örökségét. A beszédek után az érdeklődőknek lehetősége nyílt kötetlen formában is megtekinteni a kiállítás anyagát.

A Bibliában fellelhető jelentősebb és szimbolikus növények kapcsán rendezett kiállítás szervezésében az Apor Vilmos Katolikus Főiskola mellett a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény, valamint a Váci Egyházmegyei Könyvtár működött közre.

A kiállított molinókon bibliai idézetek és a Váci Székesegyházi Kincstár és Egyházmegyei Gyűjtemény műkincseinek segítségével mesélik el az egyes növényekhez kötődő érdekességeket és szerepüket a Szentírásban. A fotókat Fráter Erzsébet, Csorba F. László és Nagy Sándor készítette, az akvarellek Csapody Vera alkotásai, a kiállítás szövegét Both Mária Gabriella, az AVKF oktatója és Fráter Erzsébet írta.

Az eseményen meghívottként részt vett a kiállítás létrehozásában közreműködő Garamszegi László Zsolt, az Ökológiai Kutatóközpont intézetigazgatója; Zsigmond Vince, a Nemzeti Botanikus Kert igazgatója; Varga-Kohári Mária, a Váci Egyházmegyei Könyvtár vezetője; valamint Tarcsyné Lengyel Magdolna, a Váci Egyházmegyei Múzeum korábbi főmunkatársa is. A kiállítás a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.

A tanévnyitó ünnepség keretében Moys Gábor atya, az AVKF lelkésze celebrált Veni Sancte szentmisét, amelyet Gloviczki Zoltánnak, a főiskola rektorának beszéde követett.

Ezután elismeréseket adtak át, és az elsőéves hallgatók eskütételére is sor került.

A kiállítás szeptember végéig tekinthető meg az intézményben, később pedig vándorkiállításként a környék iskoláiban tudják megnézni az érdeklődők.

Apor Vilmos Katolikus Főiskola

A Váci Egyházmegye fenntartásában működő, pedagógus- és szociálpedagógus-képzéssel, valamint a hitéletben segítőként dolgozók (kántorok, katekéták, lelkipásztori munkatársak) képzésével foglalkozó felsőoktatási intézmény. A Zsámbékon 1929-ben alapított tanítóképző szellemi és jogutódja. Alap- és mesterképzésein államilag elismert BA és MA diplomát ad, de számos szakirányú továbbképzéssel is segíti a már diplomával rendelkezőket.

Székhelye Vác festői szépségű egyházi központjában, a székesegyház szomszédságában álló történelmi épület; emellett Budapesten egy modern, XXI. századi igényességű campusszal is rendelkezik.

A főiskola szakmai tevékenysége tudományos ismeretekre és nemzetközi kapcsolatokra épülő oktatási gyakorlat alapján, katolikus szellemben – így más vallású, gondolkodású jelentkezők felé is teljesen nyitottan – zajlik, különös hangsúllyal az atipikusan fejlődő gyermekekre fókuszáló és alternatív pedagógiai módszerekre.

Forrás és fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria