Kicsit több innováció – Liofilizálóval bővült a Máltai Szeretetszolgálat pátyi Kreatív Műhelye

Hazai – 2023. március 29., szerda | 12:12

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat pátyi Kreatív Műhelyében a helyben megtermelt gyümölcsöket liofilizáló eljárással tartósítják. A Belügyminisztérium és a SZIN Nonprofit Kft. innovációs pályázatának köszönhetően az elmúlt évben több mint 100 kilogramm gyümölcsöt dolgoztak fel az üzem megváltozott munkaképességű dolgozói. Az első év tapasztalatait és a termékeket március 27-én mutatták be.

Újabb tevékenységgel bővült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kreatív Műhelye. A szervezet több intézményének helyet adó Befogadás Házában működő kis üzemekben 2013 óta egyre több területen végezhetnek értékteremtő és változatos fejlesztő munkát a megváltozott munkaképességű emberek. A kerámiaműhelyben használati és dísztárgyakat készítenek, a szitanyomóban arculattervezéssel és nyomással foglalkoznak, a teaüzemben hibiszkuszteát csomagolnak, az apró asztalosműhelyben és varrodában bedolgozó munkákat vállalnak, illetve az intézményeknek végeznek javításokat. Ez a tevékenységi kör bővült 2022 nyarán a liofilizálással, hogy a kertben megtermő gyümölcsöket hosszú távra tartósítsák.

„Akár 25 évig is eláll, amit liofilizálva tartósítunk, emellett intenzívebb lesz az íze, nem veszít a tápértékéből, megtartja a színét és nem igényel hűtést” – sorolja a technológia előnyeit Jakus Edina, a Kreatív Műhely vezetője. „A Belügyminisztérium, azaz tavaly év elején még az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. pályázatot hirdetett termékfejlesztést elősegítő, innovatív megoldásokra, melyekkel a védett munkahelyeken – mint a máltai műhelyekben – dolgozó megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását erősíthetjük. Ekkor jött az ötlet, hogy dobjuk fel a hibiszkuszteát liofilizált gyümölcsökkel. Utánajárva láttuk, hogy számos felhasználási területe van az így tartósított élelmiszereknek.” A műhelyvezető hozzátette: folyamatosan fejlesztik az üzemeket, hogy munkatársaik olyan termékeket hozzanak létre, amelyeket azért vásárolnak meg az emberek, mert valódi értéket képviselnek és jó minőségűek. „Csak akkor lehetnek ott az üzletek polcain a máltai termékek, ha valóban minőségiek, így őrizhetjük meg a munkahelyeket. A folyamatos fejlődés, az infrastruktúra szélesítése stabilabbá teszi a védett munkahelyeket, melyeket a térségben csak mi kínálunk, növeli a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását és segíti képességeik fejlesztését” – fogalmazott.

A liofilizálás, vagyis a fagyasztva szárítás egy tartósító technológia, melyet a NASA is alkalmaz, hogy az űrutazások alkalmával kis tömegű, de nagy tápanyagtartalmú ételeket vihessenek az expedíciókra az asztronauták. Az eljárás során a gép -45 Celsius-fokra fagyasztja a tálcán behelyezett élelmiszert, majd vákuummal kivonja a nedvesség több mint 95 százalékát. Az Egyesült Államokban már nem csak ipari léptékben, de háztartásokban is egyre gyakrabban alkalmazzák ezt az eljárást, hogy csökkentsék az élelmiszer-pazarlást.

A pátyi Befogadás Háza másfél hektáron elterülő kertjében mintegy hetven gyümölcsfa terem, évről évre 100 kilogrammnál is nagyobb hozammal. Meggy, cseresznye, füge, alma, körte, ribizli helyben rendelkezésre áll, de mivel az első év a gép és a folyamat teszteléséről szólt, tartósítottak banánt, mangót, gyömbért, sárgadinnyét, áfonyát is, valamint kipróbálták a gomba, a paprika, a paradicsom, sőt, a húsvéti sonka liofilizálását is. „1 kilogramm sárgadinnyéből 110 gramm liofilizált dinnye lesz, 1 kilogramm füge a fagyasztás-vákuumozás után 60 gramm lesz. A gép kapacitása 3,5 kilogramm, terméktől függően átlagosan 3 liter körüli víz távozik. A kivont víz felhasználására még keressük a lehetőséget, hiszen az is igen értékes” – mondja a tervekre utalva Jakus Edina.

„Amint végez a gép, rendkívül gyorsan kell csomagolnunk, hogy ne szívjon magába nedvességet a szárított termék. Zacskókba és üvegekbe kerül, melyeket azonnal lezárunk. Így több évtizedig is eláll szobahőmérsékleten, tartósítószer nélkül.” A csomagoláshoz speciális anyagokat használnak, kifejezetten erre a célra fejlesztett zacskókat, szigetelt, csatos, befőttesüveget, melybe nedvszívó párnát is helyeznek. Az új termékcsalád a Fény utcai FeTeKert bisztróban és a Kelenföldi pályaudvaron található Máltai Manufaktúra büfében, valamint az Impact Box dobozainak kínálatában is kapható.

A „Kicsit több kreativitás – Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási szintjének növelése érdekében termékfejlesztésre irányuló innovatív programok megvalósítására 2022” (INNOVÁCIÓ2022) elnevezésű pályázat a Belügyminisztérium (korábban Emmi) és a Szociálpolitikai Innovációs Közhasznú Nonprofit Kft. támogatásával 2 200 000 forintból valósult meg.

A workshopról készült online közvetítés ITT visszanézhető.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria