Kisebb egyházi rendekben részesült két görögkatolikus papnövendék Debrecenben

Hazai – 2021. április 13., kedd | 20:07

Gaál Richárd alszerpapi, Feczák László felolvasói öltözéket vehetett magára „Tamás-vasárnap”, április 11-én a debreceni görögkatolikus székesegyházban. Ahogy az őket avató Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogalmazott, „egyet előreléphettek” a papnövendékek.

A fényes hét utolsó napján Kocsis Fülöp az elmúlt nagyböjtre visszatekintve a következő tanácsot adta: „Próbáljuk meg azt elérni, hogy mindenki lépjen egyet előre onnan, ahol van. Aki évente csak egyszer jár templomba, az lépjen egyet előre, és évente menjen el kétszer, nemcsak húsvétkor, hanem karácsonykor is. Aki csak húsvétkor és karácsonykor járt templomba, az lépjen egyet előre, és havonta járjon el. Aki minden hónapban jár templomba, az lépjen egyet előre, és minden vasárnap menjen. Aki minden vasárnap jár templomba, az is lépjen egyet előre, hétköznap egy nappal egészítse ki Szent Liturgiával a templomba járását. És hát persze ez nem csak a templomba járás statisztikáját akarja erősíteni, hanem a lelki állapotunknak az előrelépését.

Mindenki lépjen egyet előre onnan, ahol van!”

Ennek teljesítésével terjedhet az Isten országának örömhíre, így lesz a böjtünk értelmes, mert hatással volt az egész évünkre, életünkre. Az érsek-metropolita párhuzamot vonva a Tamás-vasárnapi jeles eseményekkel, prédikációját így folytatta: „Ma van két fiatal testvérünk, akik szemmel láthatóan előreléptek egyet.”

Alszerpapként Gaál Richárd az oltár körüli szolgálatot ezentúl kiegészült öltözékben végezheti. Magára öltheti a szircháriont (hosszú, ingszerű ruhát) és oráriont (stólát), püspöki liturgiák alkalmával pedig szolgálatának eszközei a kancsó és a kéztörlő lesznek.

Ahogy a megnevezés sejteti, Feczák László feladata a felolvasás, alkalmanként énekes szolgálat lesz. Mielőtt magára öltötte volna a rászont, a reverenda fölött hordott bő ruhát, haját kereszt alakban nyírta meg a főpásztor.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: Domokos Éva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria