Kiürítették a gázai anglikán kórházat, támadás érte a katolikus iskolát

Kitekintő – 2024. július 11., csütörtök | 12:48

Sorozatos dróntámadások után július 7-én a hadsereg vörös zónává nyilvánította a területet, ahol a kórház található, és elrendelte a betegek evakuálását. Ugyanazokban az órákban a Jeruzsálemi Latin Patriarkátus iskoláját is támadás érte az övezetben. „Mély aggodalommal tölt el az erőszak fokozódása” – fogalmazott a történtek kapcsán július 9-én kiadott közleményben Ferenc pápa.

Miközben a kijevi gyermekkórházat orosz támadás érte, a Gázai övezetben egy újabb kórházat kellett bezárni a háború miatt. Az izraeli hadsereg ugyanis elrendelte az „Együttélés kórháza” néven ismert, anglikán támogatással működő al-Ahli Arab Kórház kiürítését. A létesítményt már a háború kezdeti szakaszában súlyos támadás érte, amely ártatlan életeket követelt.

Az izraeli hadsereg újabb, Gázavárosban zajló hadműveletét határozottan elítélte Justin Welby anglikán prímás, aki emlékeztetett arra, hogy „a nemzetközi humanitárius jog szerint a kórházakat és klinikákat védelem alá kell helyezni”. A  canterburyi érsek a lehető leghatározottabban tiltakozik a létesítmény bezárása és kényszerű kiürítése ellen, és elítéli, hogy rátámadtak egy mentőautóra. „Az intenzív izraeli bombázások közepette a kórház bezárása – írta az anglikán prímás – még nagyobb veszélynek teszi ki a sebesülteket és a betegeket. Csatlakozom Hosam [Naoum jeruzsálemi anglikán] érseknek az Izraeli Védelmi Erőkhöz intézett felhívásához annak érdekében, hogy a kórház folytathassa szent és bátor munkáját a kétségbeesett, szükséget szenvedő emberek ellátásáért. A Szentföldön tapasztalható mérhetetlen szenvedés enyhítése érdekében továbbra is imádkozom és könyörgöm a tűzszünetért, a túszok szabadon bocsátásáért és azért, hogy a gázai nép korlátozások nélkül hozzájuthasson segélyekhez.”

A kórház az övezetnek azon a részén található, ahol a Szent Család latin plébánia iskoláját is támadás érte. A Vatikán közleményben reagált a támadásra: „A Szentatya nagy fájdalommal értesült a két kijevi egészségügyi központ, köztük a legnagyobb ukrán gyermekkórház, valamint egy gázai iskola elleni támadásról. Mély aggodalommal tölti el az erőszak fokozódása. Közelségéről biztosítja az ártatlan áldozatokat, sebesülteket; reméli és imádkozik érte, hogy mihamarabb megtalálják azokat a konkrét utakat, amelyeken járva véget lehet vetni a napjainkban zajló konfliktusoknak.”

Az izraeli hadsereg Gázavárosban végrehajtott hadműveletei vezettek ahhoz, hogy július 7-én bezárták az al-Alhi kórházat és elszállították onnan a betegeket, miután a létesítmény közvetlen környezetét vörös zónává nyilvánították. A döntésre a környéken indított sorozatos dróntámadások után került sor, amint azt az egészségügyi intézményt működtető jeruzsálemi anglikán egyházmegye július 8-án kiadott közleménye megerősítette.

Az egyházmegye felszólalt a kényszerű bezárással kapcsolatban: „A sebesülteknek és betegeknek alig van más lehetőségük arra, hogy sürgős orvosi ellátást kapjanak”. Hosam Naoum érsek tiltakozik a bezárás ellen egy olyan időszakban, amikor „háború dúl és nagy a szenvedés, amikor a sebesültek és haldoklók ellátásához elengedhetetlen a sürgősségi ellátás fenntartása. Kérjük az izraeli erőket: tegyék lehetővé számunkra, hogy folytathassuk az orvosi ellátás és gyógyítás szent szolgálatát. Kérjük, vessenek véget a támadásoknak a civilek és kiszolgáltatott emberek ellen, és kérjük az összes felet, hogy egyezzenek bele az azonnali tűzszünetbe”.

Az 1882-ben alapított al-Ahli Arab Kórház Gázaváros északi szektorában található. A gázai háború az élet minden területére hatással van, hiszen korlátozzák az anyagi javak és az emberek mozgását, az utóbbi napokban nincs áram, az élelmiszer, a víz, az üzemanyag és a gyógyszerek kezdenek elfogyni. Ennek ellenére a kórház a maga 80 ágyával mindig is biztosította az ellátást, és a régióban magas színvonalat képviselt. Az anglikán közösség helyi ága, a jeruzsálemi anglikán egyházmegye honlapja szerint havonta 3500 járóbeteg-ellátás történt, az intézmény havonta 300 műtétet és mintegy 600 radiológiai vizsgálatot végzett, valamint ingyenes mellrák-diagnosztikai programmal rendelkezett a 40 év feletti nők számára. Emellett központot működtetett idős nők számára, mobilklinika programja pedig ingyenes orvosi ellátást és étkezést biztosított a környező városok és falvak lakói számára. A kórház korábban a gázai orvosok első, minimálisan invazív sebészeti képzését is támogatta, és terveket dolgozott ki egy onkológiai központ létrehozására, sugárterápiával.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Mondoemissione

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria