Kívül-belül megújult Csanádalbertin a Szent Kereszt-templom

Hazai – 2022. október 11., kedd | 13:05

Hármas ünnepre gyűltek össze Csanádalberti katolikus templomában október 8-án, szombaton. Ekkor tartották meg a templom búcsúját, köszöntötték Magyarok Nagyasszonya, illetve hálát adtak a felújított templomért is. A szentmisét Iványi László kanonok, esperes-plébános celebrálta.

Kicsit elcsúsztatva ünnepeltük meg idén Szent Kereszt-templomunk búcsúját. A Szent Kereszt felmagasztalásának, megtalálásának ünnepe hivatalosan szeptember 14-én van, de számos körülmény miatt akkor nem tudtuk megrendezni a búcsúi ünnepet, ezért úgy döntöttünk, hogy a Magyarok Nagyasszonya ünnepéhez kötjük. A harmadik okunk az ünnepelésre, hogy most adtuk át a felújított templomot is – mondta Kasuba Róbert, a templom plébánosa.

A templomot teljes körűen felújították, a kivitelezés nyáron készült el. Ezt megelőzően a helyiek nem szívesen mentek a vizes, dohos épületbe, az elmúlt négy-öt évben már szinte csak raktárként használták Csanádalberti katolikus templomát, amely tulajdonképpen egy vertfalú, átalakított, régi családi ház. Rosszak voltak a nyílászárók, a tetőzet, illetve kívül-belül festésre szorult az épület – sorolta a plébános. Most 15 millió forintos pályázati támogatás révén tudták felújítani a házat.

A vizesedést falátvágással, szigeteléssel szüntették meg a mesterek. Megújult a tető, a belső padozat, a világítás. Kis bontásra is szükség volt. Megújult a liturgikus tér is, amelyet úgy modernizáltak, hogy közben megmaradjon az eredeti hangulata.

A régi oltár helyére került Szent Ferenc ikonfeszületének másolata, amelyet Orosházán készítettek. Oldalra került a tabernákulum, az Oltáriszentség szekrénye. A szobrok közül csak a Szűz Mária-szobor maradt, a másik állapota nagyon rossz volt.

Kasuba Róbert azt is elmondta, magánfelajánlásból megújul a harangláb is. A harangozás elektronikussá válik, erre a munkára tavasszal kerülhet sor.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria