Komáromban ünnepelte vasmiséjét Pados József

Hazai – 2019. július 19., péntek | 16:52

Június 16-án a komáromi Jézus Szíve-templomban a helyi és a környékbeli hívek együtt adtak hálát az Úrnak Pados József nyugalmazott plébános, címzetes tatai apát hatvanöt évnyi papi szolgálatáért.

A szentmise elején Pápai Lajos nyugalmazott győri püspök megáldotta a nemrég sajnálatosan megrongált, de az ünnepre helyreállított Mindszenty József-szobrot. A vasmisés atyát Aranyosi Károly, a plébániai tanácsadó-testület alelnöke köszöntötte, aki köszönetet mondott József atya huszonnégy éven át folytatott, gyümölcsöző komáromi szolgálatáért.

A szentmisén az ünnepelttel koncelebráltak a komáromi és a tatai esperesi kerületben szolgáló paptestvérek, valamint Kiss Róbert, a Nagyszombati Egyházmegye helynöke, révkomáromi (Komárno) plébános.

Az ünnepi szentmise szónoka Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök volt, aki méltatta Pados József hatvanöt éven át kitartó, töretlen hűségét, mellyel Istent és Egyházát szolgálta. Méltó a zsoltár szavához: „Te pap vagy mindörökké Melkizedek rendje szerint” (Zsolt 110,4). A legsötétebb kommunista idők sem tudták megakadályozni a rábízottakért való munkálkodásban.

A szentmise végén Pados József vasmisés áldását adta Pápai Lajos püspökre, paptestvéreire és a hívekre.

A szentmise után agapé következett, Komárom polgármestere, Molnár Attila itt köszöntötte a város Pro Urbe díjjal kitüntetett nyugalmazott lelkipásztorát. 

* * *

Pados József 1930-ban Bő községben született, a bencés gimnáziumi tanulmányok után jelentkezett a győri szemináriumba. 1954-ben szentelték pappá. A kommunista diktatúra alatt az egyházmegye sok településén teljesített kápláni szolgálatot, Mocsától Hegyeshalomig. A diktatúra legkeményebb időszakában sehol sem maradhatott hosszabb ideig. Az elnyomó rendszer szemében az volt a bűne, hogy kiemelt figyelmet fordított a fiatalok nevelésére.

Később Petőházán volt plébános és onnan került 1992-ben Komáromba. Itt huszonnégy éven át szolgálta a komáromi és a koppánymonostori híveket, sőt egy időben a szőnyi és az almásfüzitői híveket is.

* * *

Pados József június 12-én lakóhelyén, a Győr Egyházmegyei Papi Otthon kápolnájában, idős paptestvérei koncelebrálásával adott hálát a jubileumért, június 30-án pedig a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban ünnepelte a jeles évfordulót szentmise keretében.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Bán Bernadett, Bojtor Tibor, Kutrovits Klára

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria