Kötött imák, szertartások, litániák – Keresztény Tanösvény (36. rész)

Nézőpont – 2020. május 18., hétfő | 14:37

Böjte Csaba ferences szerzetes Keresztény Tanösvény címmel negyvenrészes videósorozattal segíti a felkészülést a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. A sorozat harminchatodik része Kötött imák, szertartások, litániák címmel május 17-én jelent meg.

Böjte Csaba az apostol ábrázolása mellett beszél arról, hogy nagyon szereti maga elé képzelni Szent Jánost, aki fiatal tizenhárom-tizenöt éves legényként megismerte Jézust. Ő meghívja: „Gyere, nézd meg, hol lakom.” S János útra kel: 52 kilométer a Jordán folyótól Názáretig. Mennek a mesterrel, beszélgetnek. Mennyire beleéghetett ez a történet, hogy hosszú évek múlva is, amikor megírta az evangéliumot, emlékszik rá.

Magam elé képzelem ezt a jelenetet, hogy mennek, beszélgetnek örömmel, az asztalnál meggyújtják a mécsbelet, Mária elkészíti a finom vacsorát, körbeülik. Jézus beszél arról, hogy igazából hogy szeretné a világ népeit megtanítani a szeretet parancsára, rávenni őket, hogy merjenek jók lenni, mert jó dolog jónak lenni, a szeretet útján lenni. A fiatalember csillogó szemmel hallgatja mesterét, és minden megváltozik körülötte – mondja Csaba testvér.

A szerzetes arra tanít: az imádság útján is vannak fokozatok, s nekünk törekednünk kell a legmagasabb rendű imára, mert mi nem a gyógyszert keressük, hanem a gyógyítót magát, nem a tanítást, hanem a tanítót, a személyt, az Istent, akivel egy asztalhoz ülünk, akivel az imádság csendjében találkozhatunk.

Forrás, fotó és videó: Magnificat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria