Kovács Szilárd Ferenc orgonaművész a nemrég megjelent ordinárium-gyűjteményről

Kultúra – 2020. április 5., vasárnap | 18:19

Régi és új népmiséket egyaránt tartalmaz a Szent István Társulat gondozásában megjelent új ordinárium-gyűjtemény. A Pécsi Egyházmegye honlapján jelent meg beszélgetés a kiadványról Kovács Szilárd Ferenc orgonaművésszel, akinek szerzeménye szerepel a gyűjteményben.

– Egészen pontosan mi a kapcsolódási pont a pécsi bazilika orgonistája és az új kiadvány között?

– Az a megtiszteltetés ért, hogy a Magyar mise (2011) című kompozíciómat beválogatták ebbe a fontos gyűjteménybe. Ha belegondolok, hogy Kodály Zoltán és Koloss István művei mellett kapott helyet a darabom, akkor bizony nagynak érzem ezt a kabátot, ugyanakkor a népmisémet stiláris szempontból éppen a két említett zeneszerző közé helyezném.

– Hogyan került bele a műve a gyűjteménybe és mit lehet tudni a kötet felépítéséről?

– A gyűjteményes kottában szerzők szerint alfabetikus sorrendben szerepelnek a misék, ezért én inkább egy másik szempontrendszer mentén mutatnám be a tartalmat.

A kötetben található egy gregorián ordinárium (Missa mundi) Kiss Zsuzsanna harmonizációjával, majd egy nagyobb csoportot alkot a magyar nyelvű népmisék első hulláma. Ezek a művek a II. vatikáni zsinatot követő periódusban keletkeztek, jelentős részük mára el is terjedt. Azért is, mert ezek többségét a régebbi ordinárium-gyűjteményekben és/vagy önálló kiadványokban meg lehetett találni. Ide tartoznak Halmos László, Hergenrőder Miklós, Kodály Zoltán, Koloss István [Magyar misék], Lisznyay Szabó Gábor, Szigeti Kilián és Werner Alajos miséi.

Koloss István Magyar miséi idáig hivatalosan nem jelentek meg; a magyar egyházzene szempontjából fontos mérföldkőnek tartom, hogy az ő művei most elérhetővé váltak. Ezeket remélhetőleg sok helyen bevezetik majd, zseniális kompozíciókról van szó, ugyanakkor praktikus az anyag.

Még a rendszerváltozás előtt, de már nem a fent említett első körben keletkezett Bárdos Lajos népmiséje (1985), illetve egy később – már közvetlenül az ezredforduló előtt – született kompozíció, Koloss István Mindszenty Emlékmiséje (1998) is helyet kapott a gyűjteményben.

Az utolsó kategória tartoznak a ma élő alkotók népmiséi, ebben vagyok érintve én is. Emlékszem, amikor Sztankó Attila atya felhívott, hogy Sapszon Ferenc Missa Hungarorumát (2000/2018) és az én Magyar misémet szeretnék közölni a gyűjteményben mint kortárs ordináriumokat. A kötet tervezett tartalmát látva örömmel mondtam igent a felkérésnek.

Az interjú teljes egészében ITT olvasható.

A kötet tartalma:
Bárdos Lajos: Népmise (1985)
Halmos László: Magyar mise (1966)
Hergenrőder Miklós: Pécsi mise (1968)
Hergenrőder Miklós: Pécsi gyászmise (1968)
Horváth István: Magyar mise (2017)
Kodály Zoltán: Magyar mise (1966)
Koloss István: Magyar misék (1967-1968)
Koloss István: Mindszenty Emlékmise (1998)
Kovács Szilárd Ferenc: Magyar mise (2011)
Lisznyay-Szabó Gábor: Boldogasszony mise (1967)
Sapszon Ferenc: Missa Hungarorum (2000, 2018)
Szigeti Kilián: Missa Hungarica és Missa Brevis (1966)
Varga László: Magyar mise (2018)
Werner Alajos: Mercedes mise (1968)
Missa mundi (Kiss Zsuzsanna harmonizációjával)

Az ordinárium-gyűjtemény a Szent István Társulat honlapjáról megrendelhető.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria