Kovács Zoltán államtitkár: A Vatikán és a Szentatya nem érintett a kegyelmi botrányban

Hazai – 2024. február 12., hétfő | 20:06

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár február 12-én délután az X (korábbi nevén Twitter) közösségi felületre az alábbi bejegyzést tette közzé angol nyelven, melyet az alábbiakban magyar nyelven közreadunk.

Magyarország kormánya tisztázza, hogy a Vatikán nem volt érintett a kegyelmi botrányban, amely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett.

A kegyelmi döntés az Apostoli Szentszékkel vagy a Szentatyával való egyeztetés nélkül született.

Amint azt a bécsi Kathpressnek jeleztem: Magyarország elnökei időnként élnek kegyelmi jogukkal, gyakran különleges alkalmakkor vagy ünnepnapokon. Ferenc pápa 2023. áprilisi látogatása egy ilyen alkalom volt.

Az államfők önállóan döntenek kegyelmi ügyekben, anélkül, hogy külső intézményekkel vagy személyekkel, mint például az Apostoli Szentszék vagy a pápa, kommunikálnának. Ez természetesen Magyarországon is így történt – zárul Kovács Zoltán államtitkár bejegyzése az X közösségi felületen.

*

Február 10-én bejelentette lemondását Novák Katalin köztársasági elnök. Az államfő az M1-en tett nyilatkozatot, amelyben elismerte, hogy hibázott, amikor kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének, mert a kegyelmi döntés és az indokolás hiánya alkalmas volt arra, hogy a pedofíliára vonatkozó zéró tolerancia kapcsán kételyeket ébresszen. Novák Katalin bocsánatot kért, és közölte, hogy nem tudja a továbbiakban megjeleníteni a nemzet egységét. A távozó köztársasági elnök azt mondta: tavaly áprilisban abban a hiszemben döntött a kegyelemről, hogy az elítélt nem élt vissza a rábízott gyerekek kiszolgáltatottságával. Az elnöki kegyelmet Ferenc pápa 2023. évi apostoli látogatása alkalmából adta Novák Katalin.

Forrás: Kovács Zoltán államtitkár X közösségi oldala

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír
(ki)

Kapcsolódó fotógaléria